Home

Nieuws

Wereldhandelsdeal lijkt dichterbij

Denpasar – Een beperkte wereldhandelsdeal is 'erg dichtbij' en nog mogelijk. Dat maakt directeur-generaal Roberto Azevêdo van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) middels zijn woordvoerder bekend. India staat volgens waarnemers onder zware druk toch in te stemmen met een verdrag, dat onder meer douaneprocedures vereenvoudigt. "We zijn in gesprek", aldus de Indiase handelsminister Anand Sharma tegen Indiase media.

India en een aantal ontwikkelingslanden willen pas akkoord gaan met een toch al beperkte deal wanneer er meer ruimte komt om voedselvoorraden in te zetten, boeren een minimumprijs te geven en voedsel voor consumenten te subsidiëren. Sharma toonde zich bij aankomst in Bali op dinsdag nog onverzoenlijk. Ze kregen daarbij vanuit Genève bijval van Olivier De Schutter, speciale rapporteur voor het recht op voedselzekerheid van de VN.
"Handelsregels moeten gevormd worden naar het voedselzekerheidsbeleid dat ontwikkelingslanden nodig hebben, in de plaats van dat dit beleid op de tonen van de WTO-regels zou moeten dansen", aldus De Schutter. De Belg wees er bovendien op dat rijke landen boeren tot 400 miljard dollar aan subsidies per jaar verstrekken en dat de WTO voedselvoorraden erkent als goede manier om in gevallen van nood prijzen te dempen of voedsel te verstrekken.
Volgens The Financial Times bellen de Britse premier David Cameron en Duitse kanselier vrijdag de Indiase premier Manmohan Singh. India kreeg al gedaan dat WTO-leden akkoord gingen met een 'vredesclausule', volgens welke ze de komende 4 jaar tegen WTO-regels in allerlei landbouw- en voedselsubsidies mag opvoeren. India en onder meer Venezuela, Cuba en Zuid-Afrika willen dat recht tot er een veelomvattende wereldhandelsdeal is.
De vertegenwoordiger van de paus, aartsbisschop Silvano Tomasi, waarschuwt in een verklaring dat regionale handelsovereenkomsten de wereldwijde strijd tegen armoede en ongelijkheid bemoeilijken. Volgens Tomasi is bij regionale overeenkomsten weliswaar sprake van liberalisering, maar leidt een multilaterale deal tot betere uitkomsten ook voor kleine en arme landen die in kleinere deals overschaduwd kunnen worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.