Home

Nieuws 6 reacties

'Weer minder leden natuurclubs'

Hilversum - Het aantal leden of donateurs van natuur- en milieuorganisaties is dit jaar weer kleiner geworden. Volgens de jaarlijkse Vroege Vogels Parade van het radioprogramma Vogel Vogels is het aantal leden zelfs harder gedaald dan ooit.

In totaal hebben de ruim honderd grote en landelijke organisaties nu 3.696.393 leden en donateurs. Dat zijn er 121.318 minder dan een jaar geleden. De grootste organisatie blijft het Wereld Natuur Fonds (826.000 leden) maar die heeft wel zo'n 44.000 donateurs verloren.

Natuurmonumenten (op nummer 2 in de 'parade') heeft afgelopen jaar wel meer leden gekregen (3.000); de club heeft er nu 735.000. Greenpeace staat op de derde plek: 453.000. Dat zijn er overigens wel 13.000 minder dan het jaar ervoor.

Natuurmonumenten heeft in iets meer dan een jaar tijd ook 150.000 kinderen kunnen toevoegen aan het ledenbestand. Zij werden lid van het kinderinitiatief van de organisatie: Oerrr. Die kinderclub propageert dat natuur niet saai is maar avontuurlijk. De natuurorganisatie is trots op de 'explosieve groei' van het aantal Oerrr-leden. ,,Oerrr bereikt via de kinderen ook de ouders. Zodat iedereen weer leert dat natuur direct bij de voordeur begint.''

Bij de eerste peiling in 1991 telde Nederland 2,3 miljoen 'groene aanhangers' en de piek werd bereikt in 2003 met ruim 4,1 miljoen leden.

Stichting AAP is overigens een grote 'winnaar' dit jaar, de partij heeft meer dan 6.000 nieuwe leden gekregen, totaal nu 138.898.

Het meest gehoorde argument om het lidmaatschap op te zeggen is de economische crisis, zo stelt Vroege Vogels. Maar volgens eindredacteur Joost Huijsing is het voor mensen onder de dertig ook niet meer zo gewoon lang achter elkaar lid te zijn van een organisatie. ,,Ze willen nog wel betalen voor ideële projecten of acties, of ze betuigen steun via Facebook op petities. Eénmalig geld over maken of betalen via sms wordt populairder.''

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  misschien zou het ook kunnen zijn dat de mensen onderhand inzien dat de natuurclubs alleen maar alles kapot maken

 • agro1

  ook het salaris van den dirkteur zal wel groen doen verkleuren, dus lidmaatschap in een klap overbodig, mooi he???

 • jordi 1455

  meer dan 3 miljoen? er zou wel een hoop dubbel zijn geteld.

 • flyinghollander

  Mensen bezuinigen en ja.. dit is een van de eerste dingen,

 • ...............

  lidmaatschap oerrrr is gratis, dat is makkelijk tellen.

 • Zippie

  Zo zie je maar weer zodra je aan de portemonee komt dan zijn we allemaal niet meer zo diervriendelijk.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.