Home

Nieuws 18 reacties

Vis en vlees niet meer 'hoofdgerecht'

Rotterdam - Het stukje vis of vlees verdwijnt als 'hoofdgerecht' van het bord. Groente is nu de eyecatcher bij een avondmaaltijd. Dat is tenminste wat kenners zien gebeuren aan de dis. Ze wijzen op steeds meer kookboeken over groente en de toenemende aandacht voor gezonde voeding.

Marketingmanager Rutger Anema van Allerhande noemt groente 'helemaal hot'. ,,Vroeger waren ze echt een bijgerecht, maar we zien dat groente nu steeds meer als pronkgerecht op het bord verschijnen.'' De consument wil dan ook ,,de beste kwaliteit voor een zo voordelig mogelijke prijs''.

Die toenemende belangstelling voor groente komt ook doordat steeds meer mensen koken door de seizoenen te volgen, zoals pompoen in de herfst, witlof in de winter, asperges in de lente en wortels of aubergines in de zomer. Anema constateert die behoefte bij de consument vooral via de website, omdat daar veel wordt gevraagd naar specifieke seizoensrecepten en dan het liefst met niet al te veel ingrediënten.

,,Het draait allemaal om groente. Vis en vlees is het garnituur geworden'', zegt uitgeefster Francis Wehkamp van Karater Uitgevers. Die brachten het groentekookboek Echt Eten uit van Jonathan Karpathios en won daarmee de publieksprijs bij de Kookboek van het jaarverkiezing.

Wat volgens Wehkamp populair blijft, is de Italiaanse keuken. Verder willen mensen het allemaal niet meer te moeilijk maken in de keuken: gerechten met maximaal zes ingrediënten en niet meer twintig of meer ingrediënten. Maar die ingrediënten moeten dan wel van goede kwaliteit zijn, stelt Wehkamp: ,,Dan gaan mensen het liefst voor naar de traiteur.''

Marketingdirecteur Michel Schaeffer van Bol.com vermoedt dat de groentetrend vooral is ontstaan door de aandacht voor voeding in het algemeen. ,,Mensen vragen zich steeds meer af wat er nu precies in eten zit. Die boeken doen het goed; zie de Voedselzandloper en Broodbuik. ,,Het is opvallend om te zien dat boeken over gezond eten nu beter verkopen dan dieetboeken.''

Sociale media versterken in rap tempo de populariteit van een boek waarover wordt gepraat, weet Schaeffer. Dat gebeurt nu met Echt Eten van Karpathios. In het boek prevaleert de groente boven vis en vlees. Hij laat zien wat je op eenvoudige wijze met groente kunt doen om het net wat lekkerder te maken. Kortom, iets anders dan de boter en nootmuskaat op de bonen of bloemkool.

Laatste reacties

 • bankivahoen

  Links prietpraat verhaaltje ! De wens is de vader van de gedachte bij enkele grachtengordel bewoners!

 • Wim Toornstra

  Ja lekker spruitjes in plaats van biefstuk.
  Hoe gek kunnen we met zijn allen worden?????

 • Steadia

  Het gaat om de combinatie

 • Mozes

  Was de verkoop van kip het afgelopen jaar niet toegenomen?

 • alco1

  Pure reclame voor een boekje met een indoctrinerende inhoud!

 • ...............

  Linkse Boerderij doet wel weer mee.

 • schoenmakers1

  #6 ja, ik krijg soms ook de indruk dat boerderij niet heel erg pro boer is

 • krulsaart

  binnenkort in uw restaurant:
  2 wortels op een bedje van sla. Al uw gerechten worden geserveerd met aardappels en indien gewenst een stukje vlees naar keuze.

 • minasblunders1

  Aardappels?? Weet je wel hoe ontzettend ongezond aardappels zijn??

 • varkenshaasje

  het is wel een trend en vlees is 'duur' dus is het sjiek (oppertun) om groente te eten.
  maar wij als sector laten hier ook steken vallen want waar is de reclame voor vlees ?
  waar laten we zien dat een echte vent vlees wil.

 • @meelmuisje

  Opeens heb ik zin in een heerlijke kaasfondue :-)

  Boerenkaasfondue:
  600 gram Boerenkaas
  1/2 liter wijn
  1 teen knoflook
  1 eetlepel Maizena Of:

  Canadese Kaasfondue:
  350 gram belegen Goudse kaas
  250 gram mager ontbijtspek of gerookt spek in dikkere plakken gesne
  den.
  2-3 dl droge witte wijn
  allesbinder
  scheutje Kirsch
  nootmuskaat
  Bak de spekdobbelsteentjes lichtblond. Doe de gebakken spekjes in een fonduepan en giet er de wijn bij en verwarm deze zo snel mogelijk, maar de wijn mag niet koken. Voeg de kaas erbij en blijf goed roeren tot alles gesmolten is. Naar smaak de nootmuskaat erdoor roeren. Roer er wat alesbinder door totdat het mengsel lobbig dik is. op het laatste moment een scheutje kirsch erdoor roeren.

  Vergeet het stokbrood niet!

  Lekker met een volle witte wijn of een zachte rode wijn.
  Of gewoon een lekker koud pilsje :-)

 • jrboer

  Toch niks mis mee?? Wanneer de markt vraagt om meer groente en minder vlees dan spelen we daar toch op in??
  Natuurlijk begrijp ik wel dat je als bv.varkenshouder daar geen boodschap aan hebt omdat je geen grond hebt maar overall zie ik als landbouwsector daar wel een kans in.

 • krulsaart

  Ik zie het ook niet als een probleem.
  Ik zie het alleen niet gebeuren.

 • krulsaart

  Trouwens zo'n kaasfondue datt gaat er ook wel in;)

 • minasblunders1

  Ja, bedankt Meelmuisje! Gaan we dit weekend eens proberen.

 • Elevage

  je kunt het ook anders bekijken: we hebben al ontzettend veel boeken over het bereiden van vlees, dus dat weten we onderhand wel.
  En dan nu aandacht voor de bijbehorende groente, die er net zo leuk uit mag zien als het vlees.
  Als je hier mee aan de slag gaat wil het niet zeggen dat vlees niet meer meedoet, en dat is ook niet wat hier staat. Zo als gebruikelijk is de titel lekker suggestief, maar de rest van het artikel zegt niets over het minderen van vlees. Laat je niet gek maken!!!

 • koestal

  Blijkbaar wordt iedereen vegetarier

 • jehanvankroaks

  Helaas koestal...........

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.