Home

Nieuws 807 x bekeken

Verdamping op aarde gaat toenemen

Wageningen - De verdamping op land zal de komende jaren weer toenemen. Dat zeggen klimatologen in een onderzoek dat is gepubliceerd in Nature Climate Change. Aan het onderzoek heeft de Wageningse onderzoeker Ryan Teuling meegewerkt.

De onderzoekers zien nu nog een afnemende groei van de verdamping boven land. De klimaatexperts denken dat die afname te maken heeft met El Niño, een regelmatig terugkerend weerfenomeen, dat in verband staat met veranderende stromingen in de Stille Oceaan.

De onderzoekers constateren dat de vermindering van de verdamping niet komt door een geleidelijke afname van het beschikbare bodemvocht op het zuidelijk halfrond, maar door El Niño. De onderzoekers stellen dat de wereldwijde verdamping in de komende jaren opnieuw zal toenemen, nu de werking van El Niño achterwege blijft.

Dat de wetenschappers nu in staat zijn deze conclusies te trekken heeft te maken met de beschikbaarheid van preciezere gegevens van meer plaatsen. Daarmee is het effect te meten van regionale processen (zoals El Niño) op wereldschaal.

Of registreer je om te kunnen reageren.