Home

Nieuws 1027 x bekeken 9 reacties

'Verbied verkoop besmet voedsel'

Den Haag - Als het aan de Consumentenbond ligt komt er snel een verbod op de verkoop van levensmiddelen die zijn besmet met bacteriën waartegen geen antibioticum is opgewassen.

Ook zijn volgens de bond strenge controles op voedsel nodig. Dat heeft directeur Bart Combée van de Consumentenbond laten weten aan het televisieprogramma Brandpunt dat zondag een uitzending wijdt aan multiresistente 'superbacteriën'.

De Consumentenbond sluit zich daarmee aan bij een soortgelijke oproep van hoogleraar microbiologie Jan Kluytmans bij Brandpunt. De hoogleraar vreest dat als bacteriën die op geen enkel antibioticum reageren (CRE's) in het voedsel terechtkomen, medici met lege handen komen te staan.

Binnen de medische wereld nemen de zorgen om resistente bacteriën toe. Volgens het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) sterven in Europa jaarlijks 25.000 mensen aan bacteriën omdat ze niet meer te behandelen zijn. Onlangs had een verpleeghuis in Geertruidenberg te maken met de uitbraak van een resistente variant van de darmbacterie Klebsiella. Vier ouderen raakten besmet.

Laatste reacties

 • agratax2

  Is het al niet verboden om besmet voedsel te verkopen? Maar het gaat niet over besmet of niet besmet het gaat hier over -wetgeving-. Onze regenten zijn in hun wijsheid de mening toegedaan dat het leven veilig wordt en eeuwig durend als we alle risico's, die het leven met zich mee brengt bij wet verbieden. Ze zouden sterven het liefst ook verbieden om zo aan te tonen dat man en vrouw gelijke kansen hebben en even lang leven, eeuwig.

 • Burnetti

  Voedselveiligheid wordt al jaren overdreven.
  Agratax1 probeert nog een stofwolk te maken.
  De beer is gewoon los en Kluytmans en de zijnen bewijzen dit al jaren.
  De voedselbranche blijft uit zakelijk belang zo lang mogelijk ontkennen.

  De boer is binnenkort de kwaje pier.

 • Mozes

  In hoeverre worden resistente bacteriën verspreid via voedsel en in hoeverre via andere contacten. Is men niet bezig een schijnveiligheid te creëren?

 • aarthamstra1

  Het bedorven voedsel is vaak eerst goed gekeurd verhandeld en later besmet .De grootste gevaren zijn de onbekende bacteriën , Die consumeren we in vreemde landen.Worden geïmporteerd met besmet voedsel. Advies kruip in een bacteriologische isoleercel. OF.
  .Maak een sterk resistent mens .het is het een of ander.

 • Zuperboer

  Zijn deze resistente bacterien ook aanwezig op goed bereid/gegaard vlees of ligt daar een (aanzienlijk) deel van de problematiek? Doel van alle ophef is: breng de veehouderij in diskrediet( of in ieder geval op de voorpagina's) en jaag de veehouderij NL uit. Missie bijna geslaagd. Aan de veehouders zal het verder niet liggen die werken voortdurend aan verbeteringen en aanpassingen van de sector, maar dat noemen we voor het gemak maar niet bij Brandpunt.

 • mtsvanaaken

  We kunnen het natuurlijk ook zo gaan doen als in de usa: vlees met chloor wassen en eieren met radioactiviteit bestralen om te ontsmetten.

 • krulsaart

  Je kunt nooit 100% zekerheid creëren. De grootste problemen liggen bij uit het buitenland geimporteerde bacteriën. Moeten we dan ook mensen uit buitenlandse ziekenhuizen weren in de Nederlandse zeikenhuizen als aangetoond is dat ze besmet zijn. Of gaan we ze gewoon aan de grens tegenhouden?

 • agratax2

  @Kruisaart. Wat ga je doen met Nederlanders die in -gevaar- landen zijn geweest? Langere tijd in Afrika of Azie gereisd of gewerkt hebben. Stoppen we die eerst in intensive car voor een gedegen onderzoek? Mijn idee is laten we eenvoudig accepteren dat de natuur ons soms te slim af is en helaas dan gaan we dood.

 • krulsaart

  mijn reactie is niet hatelijk bedoeld tegenover buitenlanders, maar om aan te geven dat de zekerheid die men zogenaamd wil bereiken, onhaalbaar is.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.