Home

Nieuws 584 x bekeken

Vaker oogsten

Londen - Vaker oogsten kan een belangrijke bijdrage leveren aan het vergroten van de wereldvoedselproductie. Dat blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in Environmental Research Letters. Vergroting van de oogstfrequentie is een derde mogelijkheid naast vergroting van landbouwareaal en hogere opbrengst per hectare per oogst.

Tussen 1985 en 2005 is de oogst van landbouwgewassen wereldwijd met ruim een kwart toegenomen. Het landbouwareaal groeide slechts 2,4 procent. Het geoogste areaal nam drie keer zo snel toe; met 7 procent. De productiegroei komt dus vooral door hogere opbrengst per hectare, toe te schrijven aan meer opbrengst per oogst, maar ook aan meer oogsten.

Het wereldlandbouwareaal groeide sinds 1961 met 3,5 miljoen hectare per jaar naar 1,55 miljard hectare in 2011. Het aantal geoogste hectares nam veel sneller toe; met 5,5 miljoen per jaar. De oogstfrequentie nam in die periode toe van 0,78 naar gemiddeld 0,89 oogst per jaar op elke hectare.

Volgens de onderzoekers kan in de jaren tot 1950 verhoging van de oogstfrequentie evenveel bijdragen aan de groei van de voedselproductie als uitbreiding van het areaal. Die meeste groeipotentie is in Afrika, waar vaak meerdere oogsten per jaar mogelijk zijn. De minste in Europa en Noord-Amerika.

Of registreer je om te kunnen reageren.