Home

Nieuws 1530 x bekeken 4 reacties

VVD bezorgd over ammoniak-eisen EU

Den Haag – VVD-Kamerleden Remco Dijkstra en Helma Lodders zijn bezorgd over de extra ammoniakeisen die dreigen vanuit Brussel. De politici hebben Kamervragen gesteld.

LTO en de Europese boerenorganisatie Copa Cogeca zijn bezorgd over geruchten dat de Europese Commissie de nationale emissieplafonds voor ammoniak en fijnstof gaat verlagen. De concrete plannen van de Commissie zijn nog niet bekend.

De Kamerleden zijn bezorgd dat de verlaging van het nationale plafond voor ammoniak en fijnstof een direct gevolg heeft voor de intensieve veehouderij. De partij vindt dat Nederland erkenning moet krijgen voor de koploperspositie die is bereikt door de ammoniakemissie met 67 procent te verlagen, terwijl de emissie in de EU met gemiddeld 28 procent is verlaagd. "Nederlandse boeren hebben hiervoor meer moeten investeren dan boeren elders in Europa", aldus Lodders en Dijkstra.

De Europese landbouworganisatie Copa Cogeca vreest dat de voorstellen van de Europese Commissie om het ammoniakplafond met 27 procent te verlagen zeer veel druk op de agrarische sector legt. Copa Cogeca spreekt van een onrealistisch doel, zeker omdat veehouders ook voor veel andere uitdagingen staan die investeringen vergen. "Dit is zwaar voor de bedrijven, waar de inkomens al onder druk staan", zegt Pekka Pesonen van Copa Cogeca. Hij pleit voor minder verlaging van het plafond, mede omdat veel landen de afgelopen jaren al een forse verlaging van de uitstoot hebben gerealiseerd.

Laatste reacties

 • w v gemert

  De VVD zit toch in de regering als ik het goed heb, en nu bezorgt over Europese ammoniak eisen onbegrijpelijk. De afgelopen paar weken heeft Den Haag met de VVD ingestemd met uitbreiding van koeien, ze moeten dan wel naar buiten !!! (nog meer ammoniak per dier ) Ik heb toen niets gelezen of gehoord over ammoniak plafond/ammoniak reductie door de koeien vreemd he !!!!! Wie het kan volgen mag het zeggen, ik in ieder geval .

 • alco1

  Goed lezen van Gemert. Het gaat om de eisen. Als deze lager zouden zijn ,is er meer ruimte voor onze sectoren.

 • BetterCows

  Van Gemert ga koeien houden en kom er dan maar eens achter hoe de vork in de steel zit .Nederland heeft koeien en kaas en kan ze gewoon niet missen . Het is een high-tech melkvee landbouw met een high-techfood industrie er achter waar zelfs de biologische melkveehouders van profiteren .
  Leden van Friesland-Campina hebben dit opgebouwd door er zelf in te investeren .

 • koestal

  Ja,de EU weet hoe ze de Nederlandse veehouderij moet dwarsliggen en later weer weet te vertellen dat de Nederlandse economie het niet zo goed doet

Of registreer je om te kunnen reageren.