Home

Nieuws

VS kiezen voor vrijwillige antibiotica-aanpak

Washington - De Verenigde Staten willen het gebruik van antibiotica in de veehouderij op vrijwillige basis terug brengen. De Food and Drug Administration (FDA) heeft niet verplichtende richtlijnen gepresenteerd om het zorgvuldig gebruik van antibiotica te bevorderen en de resistentie te verminderen.

De nieuwe richtlijn is gericht op producenten en leveranciers van diergeneesmiddelen. De FDA wil dat het gebruik van antibiotica als groeibevorderaar niet langer bevorderd moet worden, dat antibiotica alleen moeten worden gebruikt als daarvoor wetenschappelijke onderbouwing is en dat de toepassing van antibiotica via drinkwater of voer beperkt moet worden. De FDA werkt aan nieuwe regels die de vrije verkoop van antibiotica aan banden legt. Die voorstellen kunnen nu van commentaar worden voorzien.

De FDA denkt dat de vrijwillige aanpak de snelste manier is om resultaat te boeken. "We werken met de belangrijkste partijen, waaronder de farmaceutische bedrijven, samen om dit belangrijke volksgezondheidsprobleem aan te pakken. We rekenen op hun steun", aldus de FDA in een verklaring.

Hoewel de aanpak vrijwillig is, is het niet zonder consequenties. Als veterinaire bedrijven de etikettering van de producten aanpassen, zoals voorgesteld, wordt het mogelijk op te treden als gebruikers van de middelen afwijken van de voorschriften op het etiket. "Als producenten vrijwillig de gebruiksvoorwaarden aanpassen, kunnen antibiotica niet langer als groeibevorderaar worden gebruikt", aldus de FDA.

Of registreer je om te kunnen reageren.