Home

Nieuws 631 x bekeken

Uralchem koopt 20 procent Uralkali

Moskou – Kunstmestproducent Uralchem koopt een belang van 20 procent in Uralkali, de grootste producent van kali wereldwijd.

De deal wordt gezien als een teken dat de slepende "kali-oorlog" tussen Rusland en Wit-Rusland mogelijk snel wordt beëindigd.  Nadat het Russische Uralkali uit een exportkartel met het Wit-Russische Belaruskali stapte, zette Wit-Rusland de Russische CEO van Uralkali vast.
Uralchem is eigendorm van de in Wit-Rusland geboren en opgegroeide miljardair Dimitri Mazepin. Er waren meerdere partijen die een aandeel in Uralkali wilde kopen en de keuze voor Mazepin wordt door analisten van VTB Bank gezien als een verzoeningsgebaar richting Minsk. Nadat Uralkali uit het exportkartel stapte en een prijzenoorlog aankondigde, zetten de Wit-Russen de topman van Uralkali vast. De Russen dreigden op hun beurt de gaskraan naar Wit-Rusland dicht te draaien en importen uit het land te frustreren.
De Wit-Russische president Alexander Lukashenko koppelde de vrijlating van de topman van Uralkali, Vladislav Baumgertner, aan het vertrek van bepaalde aandeelhouders van Uralkali. De omstreden zakenman Suleiman Kerimov verkocht een aandeel van 22 procent waarna Baumgertner is vrijgelaten. Lukashenko blijft hameren op herstel van het exportkartel. Voor Wit-Rusland is de verkoop van kali aan boeren wereldwijd van essentieel belang voor de verder zwakke economie.
Uralchem maakt kunstmest op basis van fosfaat en stikstof en concurreert dus niet met Uralkali. Volgens Mazepin is de overname van strategische waarde. "We hebben vertrouwen in het aantrekkelijke fundament onder de kalimarkt", aldus Mazepin in een verklaring. De prijs is niet bekendgemaakt maar bedraagt volgens persbureau Reuters circa 2,9 miljard dollar.

Of registreer je om te kunnen reageren.