Home

Nieuws 11 reacties

Schuldenlast Niels Lentjes naar dik zes ton

Nijmegen – De schuld van de failliete onderneming Mesthandel Niels Lentjes bv is opgelopen naar ruim zes ton. Dit staat in het derde faillissementsverslag dat de curator mr. Chris Diks vrijdag openbaar maakte.

In het faillissementsverslag van augustus dit jaar schreef curator Diks dat de totale schuld van de failliete onderneming van mesthandelaar Lentjes ruim drie ton was. Dit was exclusief de twee ton boete die het ministerie van Economische Zaken oplegde aan de onderneming vanwege overtreding van de mestregels. Er waren toen 21 schuldeisers bekend bij de curator. Het ministerie had zich toen nog niet gemeld. Dat is inmiddels wel gebeurd. Het aantal schuldeisers nam in de periode augustus tot december toe tot 26. De totale schuldenlast, bekend bij de curator, is nu ruim 607.000 euro.

Onder de schuldeisers zitten volgens Diks meerdere loonbedrijven, verhuurders van mestsilo's, transporteurs, KPN, een adviesbureau en fouragehandelaren. Ook hebben twee advocatenkantoren zich gemeld als schuldeiser. Deze hebben volgens de curator samen nog ruim een ton tegoed van de onderneming Mesthandel Niels Lentjes bv.

Op 9 januari wordt deze civiele zaak behandeld bij de rechtbank in Arnhem. Een schikking is dan mogelijk, maar gezien de omvang van de schuld ligt dat niet voor de hand. Diks: "De enige manier om met een curator te schikken is af te betalen." De curator heeft eerder al beslag gelegd op de woning van Lentjes' moeder in Haalderen (Gelderland). Daar zit volgens Diks een 'fikse overwaarde' op, maar onvoldoende om de totale schuld te kunnen voldoen. Lentjes wordt bestuurlijk aansprakelijk gesteld. De curator beticht Lentjes van onbehoorlijk bestuur. Hij vermoedt dat dit een belangrijke oorzaak is van het faillissement.

Curator Diks heeft jaarlijks te maken met vele eigenaren van bankroete ondernemingen, maar geeft aan dat dit toch wel 'een bijzondere zaak' is. Van een goede samenwerking met Niels Lentjes is geen sprake. De curator heeft de advocaat van Lentjes gevraagd wat de actuele stand van zaken is met betrekking tot het hoger beroep tegen de boetes zoals opgelegd door het ministerie. Daar heeft hij op het moment van uitbrengen van het derde faillissementsverslag geen antwoord op gekregen. Mesthandel Niels Lentjes bv, Niels Lentjes Holding, Niels Lentjes privé en zijn moeder kregen allen elk 202.500 euro boete van het ministerie, volgens Diks.

Volgens de curator vertelt Lentjes voortdurend onwaarheden. Diks: "Ik heb hem vaak gebeld, voicemail ingesproken, bevestiging per mail gestuurd, maar hij is moeilijk te bereiken." Als voorbeeld noemt hij de overhandiging van de boekhouding van de failliete onderneming. De curator heeft nog steeds niet de gehele boekhouding, terwijl de mesthandelaar zegt die wel te hebben overhandigd. "Volgens mij is Lentjes in zijn eigen leugen gaan geloven. Ik heb het nog nooit zo ernstig meegemaakt. Het lijkt alsof hij in zijn eigen wereldje zit", aldus Diks.

De nu 20-jarige Niels Lentjes is in een andere zaak gedagvaard door het Openbaar Ministerie, omdat hij verdacht wordt van flessentrekkerij. De mest- en fouragehandelaar zou in de periode van september tot halverwege oktober 2011 fourage, zoals stro, hooi en mais, hebben gekocht zonder te betalen. Deze zaak staat los van het faillissement en is inmiddels drie keer aangehouden. De volgende behandeling van deze zaak vindt ook begin volgend jaar plaats voor de rechtbank in Arnhem.

Niels Lentjes heeft eerder aangegeven niet met Boerderij te willen praten.

Laatste reacties

 • funny girl

  Niels deed al 'zaken'toen hij nog maar 16 jaar was. Gelukkig heeft hij mij nooit bezocht, maar ik hoorde van van collega's dat hij veel stoere praat had. Gelukkig dat Niels voorlopig geen 'zaken' meer doet.
  Wat ik niet snap: Hoe kunnen boeren en loonwerkers handel doen met een joch van 16/17 jaar zonder agrarische achtergrond.De mestwetgeving is te ingewikkeld om daar onzorgvuldig mee om te gaan.
  Vragen de gedupeerden zich wel eens af hoe ze zo dom konden zijn, we hebben ook onze eigen verantwoordelijkheid.
  In deze rubriek is al eerder gereageerd op de zaak Lentjes, velen wensen hem niet veel goeds.
  Niels is nog maar net 20 en heeft nog een heel leven voor zich. Daarom pleit ik voor therapie. Het geld komt toch niet meer terug.

 • koestal

  niels lentjes,waar zijn de centjes ?

 • info36

  Funny Girl draait het lekker om allemaal. Mensen die normaal en eerlijk doen zijn schijnbaar zelf verantwoordelijk voor de misstanden. Iedereen is zelf verantwoordelijk voor zijn of haar eigen daden! Is meneer te jong dan zijn de ouders verantwoordelijk! Bescherm juist de eerlijke mensen!
  In wat voor wereld leven we?

 • Mozes

  Dat er iets niet spoort was mij een aantal jaren geleden al duidelijk. Een kind van 15 of 16 laat je toch niet zulke zaken doen. Waar was zijn moeder? Werd hij gebruikt door zijn moeder? Of omgekeerd: kon hij zijn moeder domineren? Met een kind van 15 of 16 die in deze omvang zaken doet met volwassenen is heel erg wat mis.

 • trekker123

  Niels was toch een wonderkind dat iedereen het nakijken gaf? En het zal ook niet voor het eerst zijn dat ouders alles prachtig vinden wat hun kinderen doen. Als het te mooi is om waar te zijn dan is dat meestal ook waar maar mensen hebben een slecht geheugen en we geloven graag in sprookjes. Het is maar een kwestie van tijd tot er weer zoiets gaat gebeuren. En therapie voor zover die voor dit soort fenomenen al zou bestaan gaat niet helpen. Daar heb ik in ieder geval geen illusies over.

 • funny girl

  Beste info 36,
  Je hebt volkomen gelijk dat een ieder verantwoordelijk is voor zijn zijn handelen.
  Door het om te draaien probeerde ik de gedupeerden een spiegel voor te houden.
  Mijn aanbeveling voor therarapie was een beetje dom, zo zijn we allemaal wel eens naïef.
  'over de knie' was beter geweest bij dit soort kapen.

 • boerke brabant

  lentjens is fout, dat zonder meer. Maar de gedupeerden hadden misschien iets langer na moeten denken vooraleer ze met hem in zee gingen. Wat zeggen ze bij marktplaats ?: als het te mooi is om waar te zijn dan is het meestal niet waar.
  Waarschijnlijk hebben een aantal gedupeerden alleen de mogelijke winst gezien in deze handel , en zijn ze de gevaren vergeten. Dus ja funny girl, ook de gedupeerden hebben een rol in het geheel.

 • info36

  Ja boerke brabant draait het maar om joh.

 • jordi 1455

  Laat Lentjes maar werken in de plantsoenen om zo de schuldeisers tevreden te kunnen stellen.

 • boerke brabant

  info36 , ik draai het niet om. Lentjes is fout (goed lezen)
  wat ik duidelijk heb willen maken is dat het evrhaal wat lentjens vertelde te mooi was om waar te kunnen zijn. Veel gedupeerde zagen de voordelen van zijn mesthandel, en wilde daarin ook een stukje van de koek. Mest zonder bon ontvangen, en vervolgens toch ineens wel op bon met gigantische naheffingen. Tja.

 • koestal

  een kind kan de was doen

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.