Home

Nieuws 1460 x bekeken

Rabo naar beurs met certificaten

Utrecht - Rabobank brengt de ledencertificaten naar de beurs. Door de certificaten open te stellen voor alle beleggers wordt de verhandelbaarheid vergroot en kunnen bijvoorbeeld ook institutionele beleggers deelnemen in het eigen vermogen.

Rabobank neemt daarmee afscheid van een belangrijke pijler onder het coöperatieve model. De ledencertificaten zijn bijzondere obligaties die alleen beschikbaar zijn voor de 1,9 miljoen leden die de Rabobank telt. De ledencertificaten worden omgedoopt tot Rabobank-certificaten en worden waarschijnlijk vanaf volgend jaar aan de Euronext Amsterdam beschikbaar gesteld, mits een vergadering van certificaathouders akkoord gaat. De vergadering zal volgens Rabobank snel plaatsvinden, maar een datum is nog niet bekend.
Door de uitgifte van nieuwe certificaten kan de bank in de toekomst vers kapitaal aantrekken. Dat is volgens financieel topman Bert Bruggink nodig want de grootste financier van de Nederlandse land- en tuinbouw moet net als andere banken volgens nieuwe bankregels buffers opbouwen. Andere opties voor het opbouwen van buffers zijn het verhogen van prijzen voor diensten of het minder uitlenen van kapitaal.
De minimumvergoeding voor bezitters van certificaten wordt verhoogd van 5,2 procent naar 6,5 procent. Volgens Rabobank hebben institutionele beleggers zoals banken en pensioenfondsen al langer belangstelling voor het beleggingsproduct. In 2000 introduceerde Rabobank de certificaten, die meetellen voor het kernkapitaal, zeg maar de bufferkracht van de bank.
Tot 2012 was er sprake van een geringe handel in de certificaten. Daarna nam het aanbod echter scherp toe, onder meer door de onrust op de financiële markten en onlangs de Libor-zaak waarbij Rabobank betrokken was. De bank waarschuwde particuliere beleggers bovendien eerder dit jaar niet meer dan 20 procent van hun vermogen in de certificaten te investeren.
Sommige klanten zagen de certificaten blijkbaar als spaarproduct en niet als beleggingsproduct. Rabobank kocht noodgedwongen een groot deel van de certificaten terug, waardoor het kernkapitaal daalde.

Of registreer je om te kunnen reageren.