Home

Nieuws 504 x bekeken

Ploumen praat vaker met banken over landroof

Den Haag - Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) gaat volgend jaar vaker overleggen met banken, verzekeraars en pensioenfondsen over landroof.

Ze schrijft dat aan de Tweede Kamer naar aanleiding van berichten over betrokkenheid van Nederlandse financiële instellingen bij conflicten over het eigendom van stukken land in Brazilië.

Ploumen heeft daarover vorige maand overlegd met onder meer Nederlandse banken als ABN Amro, ING en de Rabobank en met pensioenfondsen als ABP en het Pensioenfonds Zorg en Welzijn. Ploumen wil dat overleg begin volgend jaar uitbreiden.

De financiële instellingen beleggen zeker in bedrijven waar landkwesties spelen, vooral in de mijnbouw, maar ook in de landbouw, schrijft Ploumen in haar brief. Ze verwacht dat de financiële instellingen niet alleen praten, maar ook in actie komen. Ze moeten zo veel mogelijk voorkomen dat hun beleggingen of investeringen terechtkomen in projecten waar conflicten spelen over het eigendom van het land.

Of registreer je om te kunnen reageren.