Home

Nieuws 2797 x bekeken 1 reactielaatste update:12 dec 2013

Ontheffing voor zeven Brabantse veeboeren

Den Bosch - Zes veehouderijen mogen toch hun bedrijf verplaatsing of uitbreiden. Dat heeft de provincie Noord-Brabant woensdag bekendgemaakt. Daarnaast krijgt een geitenhouderij een ontheffing omdat de tijdelijke bouwstop voor geiten- en schapenhouders niet meer geldt.

Met het verlenen van de ontheffing volgt de provincie de uitspraken van de Raad van State (RvS). In de periode 14 augustus tot 20 november deed de RvS uitspraak in vijftien beroepszaken. Zes daarvan verklaarde de rechter gegrond. Het gaat om drie bedrijven in Baarle-Nassau, een bedrijf in Landert, Gemert-Bakel en Sint Oedenrode.

Een geitenbedrijf in Oirschot heeft een ontheffing gekregen terwijl de Rvs nog geen uitspraak heeft gedaan. De provincie heeft hier toe besloten om dat de tijdelijke bouwstop voor geiten- en schapenhouderij is opgeheven per 1 november.

De bedrijven hadden vergaande plannen om hun te verplaatsen of uit te breiden toen in 2010 de provincie een bouwstop afkondigde voor intensieve veehouderijen. Ook mochten stallen niet groter worden gebouwd dan 1,5 hectare. Ongeveer veertig bedrijven hebben de bouwstop aangevochten bij de rechter.

Door de ontheffing kunnen de bedrijven de normale procedures doorlopen voor bestemmingsplannen. De gemeente mag ook geen bestemmingsplan op te stellen of een kleiner bouwblok toe te kennen in het bestemmingsplan. Ook kunnen bezwaren ingediend worden tegen de bestemmingsplannen. Als de nieuw vestiging er daadwerkelijk komen, zal tegelijk een ander volwaardig bedrijf moeten worden beëindigd.

Eén reactie

  • koestal

    Dat biedt weer perpectief

Of registreer je om te kunnen reageren.