Home

Nieuws 602 x bekeken

Onderzoek naar maatregelen bij nieuwe resistentie

Den Haag - Het ministerie van Economische Zaken onderzoekt of het mogelijk is maatregelen te nemen bij de introductie van nieuwe vormen van antibioticaresistentie in de veehouderij. Het ministerie treedt daarover op korte termijn in overleg met veterinair experts, aldus een woordvoerder van staatssecretaris Sharon Dijksma.

De vraag die in het overleg met deskundigen op tafel ligt is of er maatregelen mogelijk en nodig zijn. Bij het overleg gaat het onder andere om opsporing van de bron van de resistentie en het indammen van de verspreiding ervan.

Vorige week uitten wetenschappers zorg over de introductie van een nieuwe vorm van resistentie die zijn intrede heeft gedaan bij veehouderijen in met name Duitsland. In varkens en pluimvee werden resistente bacteriën gevonden die weerstand kunnen bieden tegen de laatst beschikbare antibiotica, de carbapenems. De zorg van de hoogleraren betreft niet de resistentie op zich, maar het gevaar dat de resistentie zich via de voedselketen verspreid.

Of registreer je om te kunnen reageren.