Home

Nieuws

OM eist 3,8 miljoen euro van vleesfraudeur

Breda - Het Openbaar Ministerie (OM) eist ruim 3,8 miljoen euro criminele winst terug van vleesfraudeur Jan F. (63). De vleeshandelaar werd veroordeeld omdat hij paardenvlees verkocht als halal geslacht rundvlees.

Jan F. kocht paardenvlees in Mexico en Brazilië, sloeg dat op in Breda en verkocht het op papier aan een halal runderslachterij in Amsterdam. Het vlees ging naar Franse afnemers. Volgens het OM zijn de miljoenen verdiend tussen 2006 en 2009. Een woordvoerder liet dinsdag weten dat in totaal ongeveer 180 verdachte transacties zijn gevonden van zes bedrijven. Het gaat niet alleen om transacties waarvoor Jan F. is veroordeeld. "We hebben berekend wat hij totaal heeft verdiend'', aldus de toelichting. De zaak over het geld begint woensdag bij de rechtbank in Breda.

Jan F. die in België woont, staat bij zijn klanten bekend als 'koning van de paarden'. Hij bekende de fraude eerder dit jaar bij het gerechtshof maar weerspreekt dat er iemand is bevoordeeld of benadeeld. De afnemers wisten dat ze paardenvlees kochten en betaalden ook de prijs van paardenvlees, verteld hij destijds.

Nadat er celstraf tegen hem was geëist legde het hof alleen een boete van 50.000 euro op en een voorwaardelijke celstraf. Ook volgens het hof was niet duidelijk geworden of de fraude grote winst heeft opgeleverd.

Het Cypriotische bedrijf Draap van Jan F. werd begin dit jaar ook genoemd in het Europese paardenvleesschandaal. Het bedrijf is op dit moment onderwerp van nieuw strafrechtelijk onderzoek omdat weer paardenvlees als rundvlees zou zijn verkocht.

Of registreer je om te kunnen reageren.