Home

Nieuws 7 reacties

Nederlandse boer ziet inkomen het hardst stijgen

Brussel – Van alle 28 EU-lidstaten stijgt het inkomen van de Nederlandse boer dit jaar het hardst. Dit concludeert Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie.

Eurostat schat voor dit jaar dat het inkomen van boeren in Nederland 11,4 procent hoger ligt dan in 2012. Roemenië staat op de tweede plek. Boeren daar beuren dit jaar naar verwachting 10,4 procent meer per arbeidsjaar. Op de derde plek staat Spanje met een verwachte inkomensstijging van 10,0 procent. Het betreft hier inkomen uit alleen agrarische activiteiten.

Het inkomen per arbeidsjaar daalt het hardst in Estland (-17,2 procent) en Frankrijk (-16,4 procent). Op de derde plek staat Kroatië met een inkomensdaling van 16,2 procent. Opvallend is dat daarna Duitsland volgt met -10 procent.

Het gemiddelde inkomen in de 28 EU-lidstaten laat een daling zien van 1,3 procent. In 2012 was er nog een stijging van 0,3 procent. De afname komt volgens Eurostat door hogere productiekosten. Onder andere diervoer en onderhoud van machines is dit jaar duurder dan in 2012. Gemiddeld liggen de opbrengstprijzen van gewassen dit jaar 3,7 procent lager dan in 2012, maar dit wordt deels gecompenseerd door een toename van het productievolume.

De dierlijke sectoren doen het dit jaar beter volgens het statistisch bureau. De prijs van dierlijke producten ligt op een hoger niveau dan in 2012, terwijl het volume gemiddeld gelijk blijft. Per sector zijn er wel verschillen. Zo ligt het volume van schapen en geiten (-2,2 procent), runderen (-0,9 procent) en varkens (-0,7 procent) dit jaar lager dan vorig jaar. Die van melk, pluimvee en eieren stijgt daarentegen. Ook zijn er verschillen in de opbrengstprijzen. Volgens Eurostat ligt de eierprijs dit jaar lager dan in 2012, maar wordt er voor rundvee (+0,8 procent), varkens (+1,7 procent), pluimvee (+2,7 procent) en melk (+5,8 procent) meer betaald.

Laatste reacties

 • boerderijdinther

  Dit zijn percentages waar je totaal niks mee kan! Hebben ze in bijvoorbeeld Estland en Frankrijk vorig jaar veel teveel verdient en wordt dat dit jaar gecorrigeerd? Of heeft Nederland veel te weinig gehad?

 • FarmerNL

  Van min €100.000,00 naar min € 88.500,00 is ook plus 11,4%.
  Als je niks zinnigs te melden hebt met fatsoenlijke cijfers meld dan niks.

 • trekker123

  Statistiek is een mooi vak. Het is maar hoe je de cijfers presenteert. Je kunt het altijd zo draaien dat je een winnaar of een verliezer bent.

 • ed12345

  Krol het is afhankelijk wat zijn de belangrijkste takken in een land Frankrijk b.v, graan ,vleesvee en wijnbouw zijn daar groot
  Als die minder doen maakt dat veel verschil

 • FarmerNL

  Zag de officiele tabel, wordt elk jaar opgesteld en het basis getal voor elk land is 100, en dat is het gemiddelde inkomen in 2005.
  Nederland zit nu op 120,7, maar landen zoals Slowakijen zit nu op 217,3, maar afgelopen jaar ging er daar 3,5% vanaf. Meer weten met achtergronden. Foodlog,
  http://www.foodlog.nl/short-news/detail/grote-verschillen-in-ontwikkeling-boereninkomens-eu/

 • A.B.Vink

  Kijk, in een journalistiek verantwoord stuk hadden ze dus de link die FarmerNL aangeeft meegenomen voor de exacte cijfers.

 • kremer

  Mijn inkomen stijgt dat klopt maar mijn uitgaven helaas ook en daar hoor je niks van.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.