Home

Nieuws 1416 x bekeken 3 reacties

Nachtelijke jacht op vos verboden

Den Haag - De nachtelijke jacht op vossen met kunstlicht is niet toegestaan. Dat heeft de Raad van State uitgesproken in een zaak die was aangespannen tegen een ontheffing die provincie Noord-Holland had verleend.

Ook in een soortgelijke zaak in Friesland heeft de Raad van State woensdag uitspraak gedaan.

De provincie had in januari 2010 aan de Faunabeheereenheid Noord-Holland een ontheffing gegeven voor de nachtelijke jacht op vossen. De ontheffing was verleend om broedende weidevogels te beschermen.

De provincie had met een goede motivatie wel toestemming kunnen geven voor de jacht net na zonsondergang of net voor zonsopkomst, maar altijd zonder het gebruik van lichtbakken. Een nachtelijke  jacht is in strijd met de Benelux-overeenkomst waarin internationale afspraken zijn gemaakt over jacht en vogelbescherming. De rechter heeft daarover vragen gesteld aan het Benelux-gerechtshof in Brussel.

De uitspraak heeft ook gevolgen voor de jacht op vossen in de rest van Nederland. Volgens de Raad van State zijn er op dit moment in de Benelux geen middelen toegestaan waarmee 's nachts op vossen kan worden gejaagd.

Laatste reacties

  • alco1

    Waar gaat het nou om? Vossen mogen bejaagd worden, alleen niet op de beste manier.

  • rub2

    Jammer voor de weidevogels, altijd maar de boer met zijn brede maaier vervloeken...... maar vlak niet uit wat de vos allemaal teweeg brengt! Geen kievit meer, geen patrijs, geen fazant, het enige wat de vos niet bestrijdt is de gans omdat er daar te veel van zijn. Over een paar jaar monocultuur met alleen nog vossen en ganzen. Ongelofelijk kortzichtig beleid!

  • alco1

    Wat ook zo opmerkelijk is dat in de krant stond dat de spreeuw zeldzaam wordt. Op het hoofdkantoor van Wakker Dier wordt naarstig gezoek, hoe de boer hiervan de schuld te kunnen geven.

Of registreer je om te kunnen reageren.