Home

Nieuws 1308 x bekeken 6 reacties

Milieudefensie kritisch over aangenomen mestwet

Amsterdam – Volgens Milieudefensie is mestverwerking onvoldoende om het mestoverschot in Nederland weg te werken. Dat zegt de milieubeschermingsorganisatie in reactie op het aannemen van de mestwet in de Eerste Kamer.

Volgens de nieuwe wet worden bedrijven met mestoverschot op bedrijfsniveau verplicht een deel hiervan te verwerken en af te zetten buiten de Nederlandse landbouw.
"Met de mestwet werken we het overschot niet weg", aldus Jacomijn Pluimers, campagneleider duurzaam voedsel van Milieudefensie. "Zeker niet nu staatssecretaris Dijksma de melkveesector toestaat om te groeien." Er moeten volgens Pluimers duidelijke normen komen voor hoeveel koeien er per hectare land gehouden mogen worden. "Anders blijft het qua mestverwerking dweilen met de kraan open."
"Het is goed dat er grenzen blijven aan hoeveel varkens en kippen er worden gehouden", aldus Pluimers. Milieudefensie pleit voor een grondgebonden melkveehouderij waarbij veehouders alleen mogen uitbreiden als er per twee koeien een hectare gras beschikbaar is. Milieudefensie wijst erop dat uit een studie van het Planbureau voor de Leefomgeving en Wageningen UR blijkt dat er een risico is dat er onvoldoende mestverwerkingscapaciteit zal ontstaan om het mineralenoverschot te verwerken.

Laatste reacties

 • bankivahoen

  Rupsje nooitgenoeg ? Er is geen mestoverschot , nooit geweest trouwens!

 • gjh

  klop bankivahoen helemaal mee eens het land smeekt om meer mest het linkse zooitje heeft altijd wat te zeiken en iemand die eerlijk zijn brood verdient dwars te liggen. wat een trieste kinderen

 • alco1

  Opdoeken dat stelletje betweters.

 • boerkebrabant

  ik vind het wel raar dat rundvee wel mag uit bereiden en varkens/pluimvee niet. 70 % van de mest komt al van graasdieren en die verdienen geld als water met de hoge melkprijs en subsidie. dus er gaat nog wat gebeuren in 2015.

 • tinus888

  juist, ze maken je bij lto blij met een dooie mus,het gaat straks vastlopen met de nh3 zeker nu er koeien bij komen maar ja er lopen mensen bij lto van wie hun broodwinning er van afhangt

 • gjh

  tinus888 wat een juiste gedachte je snap niet dat de lto nog leden heeft, hoe dom kan je zijn om van zoiets lid te zijn wat een stelletje prutsers

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.