Home

Nieuws

Meer aardbevingen dan ooit in Groningen

Slochteren - De gaswinning in Groningen heeft in 2013 een recordaantal bevingen veroorzaakt. Er werden dit jaar 127 bevingen gemeten, tegen 80 bevingen in 2012. Dat meldt de NOS. De stijging valt samen met een flink hogere gasproductie.

De Nederlandse Aardolie Maatschappij haalde in 2013 52 miljard kubieke meter gas uit de grond, tien procent meer dan vorig jaar. De opbrengsten werden bij aanvang van dit jaar geschat op 12 miljard euro. In de zomer bleken enkele honderden boerderijen beschadigd door de aardbevingen.
In 2014 kan een nieuw record aan bevingen worden neergezet, omdat het even duurt voor de effecten van gaswinning volledig doorwerken in de ondergrond. Begin dit jaar adviseerde het Staatstoezicht op de Mijnen om de productie in het Groningerveld te beperken. Daarop startte minister Henk Kamp (Economische Zaken) dertien onderzoeken. Naar verwachting neemt het kabinet in januari een besluit.

Of registreer je om te kunnen reageren.