Home

Nieuws 1 reactie

'Lastenverlichting 220 miljoen euro na productschap'

Den Haag - Het wegvallen van vrijwel alle verplichte heffingen die ondernemers moeten betalen aan product- en bedrijfschappen betekent een lastenverlichting van circa 220 miljoen voor bedrijven. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken. Voorlichting en promotie moeten door het bedrijfsleven voortaan zelf worden opgepakt.

Het kabinet bereidt een wetsvoorstel voor dat ervoor moet zorgen dat de taken van algemeen belang uitgevoerd blijven worden. De taken op het gebied van het Europese landbouw- en visserijbeleid worden per 1 januari 2014 overgenomen door de overheid. Deze taken worden nu al in opdracht van de minister van Economische Zaken uitgevoerd.
Voor deze overgang is geen wetswijziging nodig. Tachtig van de publieke taken worden daarmee overgebracht naar de rijksoverheid. Het streven is om de resterende taken, zoals de verplichte registratie van het gebruik van antibiotica, uiterlijk 1 januari 2015 over te nemen. Het wetsvoorstel dat dit moet regelen wordt naar verwachting in het voorjaar naar de Tweede Kamer gestuurd.
Product- en bedrijfschappen voeren nu nog allerlei taken uit, zowel voor de overheid als voor het bedrijfsleven. Publieke taken zijn bijvoorbeeld het bevorderen van plant- en diergezondheid en dierenwelzijn en voedselveiligheid. Voor het uitvoeren van deze taken moesten ondernemers betalen, wat in de politiek met name de VVD ondernemersonvriendelijk vond.
Organisaties in de landbouw zijn sceptisch over de werkelijke besparing omdat veel taken nu door een veelvoud aan andere organisaties zullen worden overgenomen, en de vraag is hoe efficiënt dat is. Bovendien bestaat het risico dat sommige activiteiten die voor de hele sector belangrijk zijn voortaan door een klein deel van de agrariërs die vrijwillig willen bijdragen, betaalt worden.

Eén reactie

  • ed12345

    Voorlichting komt voor de verantwoordelijking van het bedrijfsleven .Voor de voorlichter gaat dus gelden .Wiens brood men eet diens woord men spreekt.

Of registreer je om te kunnen reageren.