Home

Nieuws 893 x bekeken 2 reacties

LTO verbolgen over keuringskosten NVWA

Den Haag – LTO Nederland is 'vierkant tegen' de aangekondigde verhoging van de keuringstarieven van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). De verhoging treft volgens de belangenorganisatie voor boeren en tuinders met name veehouders.

Over de hele linie gaan tarieven met circa 20 procent omhoog, volgens LTO 'buiten proportie'.
Alle sectoren en schakels krijgen te maken met de verhogingen, aldus voorzitter Maarten Rooijakkers van de vakgroep LTO Varkenshouderij. "Maar uiteindelijk zijn het vooral de primaire ondernemers die voor de hoge kosten moeten opdraaien." In de plantaardige sectoren worden tarieven in gelijke mate verhoogd maar hier zijn de NVWA-tarieven naar verhouding minder invloedrijk door de aanwezigheid van 'eigen' keuringsdiensten zoals de NAK en KCB.
Rooijakkers wil dat de NVWA eerst verbeterplannen presenteert die duiden op meer efficiëntie. "Minder rijksmiddelen voor de keuringsdiensten kan leiden tot hogere tarieven, maar nu dreigen de tarieven in één klap wel erg hard omhoog te gaan. Zicht op verbeteringen bij de NVWA zijn er niet, laat staan een doelmatiger en efficiëntere werkwijze om kosten te besparen."
De lastenverzwaring is volgens LTO extra pijnlijk omdat volgend jaar de assurantiebelasting en waterbelasting ook al stijgen, evenals de accijns op dieselolie en de ww-premie voor werkgevers.

Laatste reacties

  • Ishtar

    Tja LTO...........

  • gjh

    en wat doet LTO eraan o,ja natuurlijk niets gewoon roepen dat dit niet kan en verder niets zo houden ze de leden stil.

Of registreer je om te kunnen reageren.