Home

Nieuws 685 x bekeken

KeizersRande in race voor Waterinnovatieprijs

Den Haag - Boerderij, natuurbeheerder en educatiecentrum Natuurderij KeizersRande bij het Overijsselse Olst is één van de genomineerden voor de Waterinnovatieprijs.

De Unie van Waterschappen heeft de twaalf genomineerden voor de onderscheiding bekendgemaakt. De Waterinnovatieprijs is bedoeld voor innovaties die de hoofdtaken van de waterschappen raken: droge voeten, schoon water, voldoende water en water in de buurt. Er waren dit jaar 121 inzendingen. Op 10 december worden de winnaars bekendgemaakt in Fort Voordorp in Groenekan. Er worden prijzen uitgereikt in vier categorieën (Water in de buurt, Voldoende water, Schoon water en Droge voeten) aan het meest vernieuwende idee of baanbrekende initiatief dat toepasbaar is binnen de taken en verantwoordelijkheden van de waterschappen.
KeizersRande is kanshebber in de categorie 'Water in de buurt'. Het ligt vlak aan de IJssel en is een zogenoemd omgevingsbedrijf. KeizersRande is een educatiecentrum, beheerder voor natuur conform Natura 2000 en een boerderij met 80 stuks melkvee en 80 stuks jongvee. Het is zo opgezet dat het volgens de initiatiefnemer (Stichting IJssellandschap) recreatief en cultuurhistorisch aantrekkelijk is als onderdeel van het landgoed in de uiterwaarden. Daarnaast is het bedrijf beheerder van water in het kader van Ruimte voor de Rivier, met als taak het kort houden van vegetaties. De natuurderij maakt een nieuwe combinatie van landbouw, water, natuur, recreatie, educatie en nieuwe cultuurhistorie mogelijk, aldus Stichting IJssellandschap.
Annemieke Nijhof, CEO van Tauw Group, is dit jaar de juryvoorzitter van de Waterinnovatieprijs vond de keuze van genomineerden een lastige. Nijhof: "De jury is blij verrast door de grote diversiteit aan inzendingen, van betekenisvol in de buurt tot in potentie wereldwijde expertise. De herkomst is ook zeer divers, van bewonerscollectieven tot bedrijven. Voor ons was het een zware taak om - enthousiast als wij zijn -  uit zoveel prachtige initiatieven ons te beperken tot twaalf genomineerden."

Of registreer je om te kunnen reageren.