Home

Nieuws 1309 x bekeken laatste update:5 dec 2013

KNMI: code geel op 5 december

De Bilt - De storm die donderdag met sinterklaas wordt verwacht, begint al in de middag. Het KNMI heeft in verband hiermee inmiddels waarschuwingscode geel voor gevaarlijk weer afgegeven, staat op de website.

De waarschuwing geldt voor het hele land. Langs de kust staat een westerstorm (windkracht 9) en in het Waddengebied komt een zware tot mogelijk zeer zware storm te staan (windkracht 10 tot 11) . "Vanaf donderdagmiddag komen er zware tot zeer zware windstoten voor tussen 75 en 100 kilometer per uur. Aan de kust 100 tot 120 en in het Waddengebied mogelijk tot 130 kilometer per uur'', meldt een woordvoerder van het weerinstituut. Pas aan het eind van pakjesavond en het begin van de nacht neemt de wind langzaam af.

Als de weersverwachting blijft zoals die nu is, neemt het waterschap Scheldestromen uitgebreide maatregelen om de Zeeuwse dijken te bewaken. "We besluiten dan tot de opperste staat van paraatheid'', aldus het Zeeuwse waterschap woensdag.

In de nacht van donderdag op vrijdag is er rond 04.00 uur 90 procent kans op een waterstand van 3,70 meter boven NAP bij Vlissingen. Het risico dat het opgestuwde zeewater het alarmpeil van 4.20 meter boven NAP bereikt is 30 procent, aldus Scheldestromen.

Om alles tijdig gereed te hebben, gaat het waterschap momenteel uit van uitgebreide dijkbewaking waarbij ook de dijkdoorgangen (coupures) bewaakt en gesloten kunnen worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.