Home

Nieuws 475 x bekeken

Ieren eisen verbod op verkoop onder kostprijs

Dublin – De Irish Farmers Association (IFA) wil dat de overheid het verkopen van levensmiddelen onder de kostprijs verbiedt. Volgens de Ierse boerenbond maken vooral winkelketen Dunnes en discountwinkelier Lidl zich de laatste tijd weer schuldig aan dat soort praktijken met verse waar.

Een dergelijk verbod op verkopen onder de kostprijs bestond vroeger in Ierland maar is al geruime tijd geleden ingetrokken. IFA spreekt nu van 'een kuddementaliteit onder de winkeliers die al het harde werk van tuinders en aardappeltelers belachelijk maakt'. ''De bazen van die winkelbedrijven die dit soort weggeefacties in grote advertenties van de daken schreeuwen, zouden zich diep moeten schamen.''

Volgens IFA worden dergelijke voorbeelden al snel gevolgd door andere winkeliers die uit concurrentie-overwegingen niet achter willen blijven. De bond vraagt staatssecretaris Richard Bruton dan ook om een nieuw verbod op dergelijke praktijken. Dat zou dan ook wel strikt gehandhaafd moeten worden, onder meer door een ombudsman voor de detailhandel waar IFA al lange tijd op aandringt.

Of registreer je om te kunnen reageren.