Home

Nieuws 983 x bekeken 1 reactie

ING: goed perspectief melkveehouderij, akkerbouw

Amsterdam – De agrarische sector profiteert in 2014 van voorzichtig economisch herstel in de Eurozone en nieuw aangeboorde afzetmarkten. Dat meldt het ING Economisch Bureau in het rapport 'Visie op sectoren'.

Met name voor de melkveehouderij en akkerbouw blijven de perspectieven voorlopig positief, de varkenshouderij moet oppassen.
In 2013 was de agrarische sector in Nederland een buitenbeentje, schrijft ING. Hoewel de export werd gedrukt door de recessie en 'dure' euro en veel ondernemers omzetten zagen dalen, behoorde de agrarische sector tot de weinige plaatsen in de economie waar de toegevoegde waarde toch groeide en het aantal banen op peil bleef.
ING verwacht dat de sector net als in 2013 de toegevoegde waarde met 1,5 procent ziet groeien. Positieve uitschieters zijn de melkveehouderij en akkerbouw. Alleen melkveehouders hebben dankzij prima prijzen bovengemiddelde rendementen. Na drie kwartalen liggen de rendementen 20 procent hoger dan in de periode van 2006 tot en met 2012.
De melkveehouderij kan ook in 2014 door het beperkte mondiale melkaanbod profiteren van 'uitstekende prijzen', aldus de analisten, die wijzen op de prijzen op de termijnmarkt. In 2014 zal de melkveehouderij net als de intensieve veehouderij bovendien profiteren van dalende voerkosten. Legpluimveehouders komen door lagere voerkosten en een dalend aantal koppels in Europa in 2014 weer in de zwarte cijfers.
Het gaat varkenshouders wat beter dan voorheen en voerprijzen dalen, maar ING verwacht dat naarmate de economische crisis voorbij gaat, de aandacht voor duurzaamheid in de retail weer toe gaat nemen. Dat resulteert in meer productconcepten, samenwerkingsverbanden en merken. Nieuwe inkoopspecificaties die in Nederland zijn afgesproken leiden tot een concurrentienadeel ten opzichte van de Europese bulkmarkt.
De Nederlandse akkerbouw profiteerde in 2013 van krappe voorraden en hoge prijzen. De export voor aardappelen en uien lijkt in het eerste halfjaar ook veelbelovend. ING denkt dat het areaal van akkerbouwers, en uientelers voorop, daarom verder groeit. De groei is gevolg van meer afzet in Senegal, het Verenigd Koninkrijk en Rusland, maar de basis voor groei zal volgens ING in de toekomst verder uitgebouwd moeten worden.

Eén reactie

  • koestal

    Eindelijk een goede melkprijs ,waar we jaren op hebben moeten wachten,in 2009 kregen we ongeveer 20 cent per liter,nu ruim het dubbele .

Of registreer je om te kunnen reageren.