Home

Nieuws 1514 x bekeken 9 reacties

'Hooguit 40 tot 50 wolven in Nederland'

Wageningen - Als de wolf zich weer in Nederland zou vestigen, zou de populatie na verloop van tijd zo'n 40 tot 50 dieren omvatten. Een grotere groep wolven is niet waarschijnlijk door de sociale structuur van een wolvengroep en omdat er veel dieren zullen sterven door aanrijdingen.

Dat schrijven onderzoekers van de Wageningen Universiteit in een themanummer over wolven van het vakblad Natuur, Bos, Landschap. Onderzoeksbureau Alterra van de Wageningse universiteit komt naar verwachting begin 2014 met een rapport over de toekomst van de wolf in Nederland, dat op verzoek van het ministerie van Economische Zaken is gemaakt.

De onderzoekers hebben een model gebruikt, waarmee ze tot 2100 konden doorrekenen hoeveel wolven zich in Nederland kunnen handhaven, als het roofdier naar ons land komt. Met name in het noordoosten van het land is wel ruimte voor honderden wolven, maar zo groot zal de populatie niet worden. Er is wel prooi beschikbaar zoals hazen, konijnen, zwijnen en herten, maar Nederland is te volgebouwd voor zo veel dieren.

De wolf kan zich in Nederland alleen handhaven als er voldoende ecoducten worden gebouwd. Het dier zal opnieuw vrijwel uitsterven als er niet genoeg natuurverbindingen zijn. Zowel prooidieren als de wolven zelf kunnen dan niet uitzwerven over een groter gebied.

De onderzoekers betwijfelen overigens of Nederland ooit een zelfstandige wolvenpopulatie krijgt. Zij achten de kans groot dat het dier zich succesvol voortplant in Duitsland en Frankrijk, waar meer prooi beschikbaar is en waar veel minder drukke wegen zijn. Nederlandse wolven zouden dan zwervers uit zulke groepen zijn. ,,De toekomst van de wolf moet in Europees verband worden bezien'', schrijven zij.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  voor hoeveel willen de onderzoekers in deze er voor instaan dat deze uitkomst ook de juiste is?
  Was het ook niet in de oostvaardersplassen waar nu zo`n populistische film over gemaakt is dat alles wel goed zou komen, natuurlijk evenwicht is het niet

 • alco1

  Sorry invaliden, zieken, ouderen en werklozen. Het moet allemaal een stuk minder, want er moeten nog veel meer ecoducten komen om terug te gaan naar het ecologisch evenwicht.

 • gjcamps

  Denk liever europees, hele delen van het laatste Oerbos in Europa worden gekapt in de Roemeense Karpaten. Bescherm liever wat daar nog over is in plaats van hier in Nederland nog te praten over de terugkomst van wolven. Pure geldverspilling.

 • agratax2

  Het is devraag of er so wie so wel ruimte voor Natuur met een hoofdletter in Nedeland is. Nederland een grootte stad met hier en daar nog stukje vrije grond voor de boer en de rest is bedoelt voor bloemen en wilde dieren en mocht er nog ruimte zijn dan wordt de boer gedoogd. Maar ondernemen kan hij vergeten, hij loopt an de leiband van de politiek die door beleidsmakers wordt gevoed.

 • Mels

  Zo,hadden we ook nog weer wat om te schaterlachen op de valreep van het oude naar het nieuwe jaar. :) :) :) :) :) :) :) :)

 • josrodenburg

  de meeste wolven zitten in Den Haag, maar wel in schaaps kleren!

 • wullum

  Belachelijk dat hier onderzoek naar gedaan wordt,laat die wolven mooi in het buitenland,daar is veel meer plaats en hier zijn al genoeg wolven

 • boerderijdinther

  Wie wordt er vrolijk van als er wolven in Nederland wonen? Ze zijn prachtig om te zien, dat is waar. Maar je moet er niet aan denken als iemands kind die 's nachts naar huis fietst wordt aangevallen door een wolf. De wolf is hier uitgestorven en dat is niet zonder reden!

 • agratax2

  Studentenboer. Heb jij ooit een wolf in het wild gezien? In 20 jaar Oost Europa nog nooit een wolf in het wild gezien en dat terwijl de sporen in de sneeuw niet te missen waren. Ik wil maar zeggen als er niet meer dan 40 -50 in Nederland lopen, zal afgezien van een boswachter geen Nederlander er ooit een levend zien in de natuur. De doodgeredn exemplaren zullen Den Haag aanzetten tot het aanleggen van wolvenparken en ecoducten. Hier zit volgens mij geen burger op te wachten of het moeten al de zgn. Natuur liefhebbers zijn.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.