Home

Nieuws 6 reacties

Gemeenten verliezen 1,1 miljard door grondposities

Den Haag – Gemeenten hebben over 2012 1,1 miljard euro aan aanvullende verliezen of winstvermindering moeten nemen op grondposities.

Dat meldt het ministerie van Infrastructuur en Milieu. In totaal is er door gemeenten van 2010 tot 2012 3,3 miljard euro verlies gedraaid op de grondposities. Voor de komende jaren worden voor gemeenten verliezen van 0,7 tot 2,7 miljard euro op grondposities verwacht.
Dat blijkt uit een studie naar de financiële effecten van de crisis bij gemeentelijke grondbedrijven.
Volgens de betrokken ministers Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu), Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) bevestigt het rapport het beeld dat het wettelijk en bestuurlijke stelsel rondom het grondbeleid naar behoren functioneert. "Gemeenten en provincies nemen hun verantwoordelijkheid en maken  werk van het oplossen van de financiële problemen. Maar gemeenten zijn er nog niet. De kans is aanwezig dat gemeenten  in de komende jaren te maken krijgen met  aanvullende verliezen in de orde van grootte van 0,7 tot 2,7 miljard euro", aldus de ministers. Volgens de onderzoekers beschikken de meeste gemeenten echter over voldoende reserves om die tegenvallers op te kunnen vangen.

Laatste reacties

 • agratax2

  Praten we hier over gronden die minder waard zijn dan de aankoop of gaat het over verliezen die de gemeenten maken op de Gehoopte verkoop prijs.
  In het eerste geval is er inderdaad verlies geleden, in het andere geval is de winst lager dan ingeschat. Hier spreek ik liever over rijk rekenen en arm tellen, een reken methode waar overheden erg goed in zijn, vandaar dat ze ook bij zeer hoge grondwinsten nog steeds geen sluitende balansen kunnen tonen aan het eind van het jaar vroeger niet en nu niet.

 • koestal

  Dat noemen ze landhonger ! ze rekenden zich rijk door te denken dat ze de grond voor een meervoudige konden doorverkopen

 • df

  De gemeenten moesten toch mee in de 'vaart' der volkeren.
  Nu de 'vaart' er uit is, zijn de 'volkeren' weg !!!
  Het is nu een kwestie van uithuilen, wonden likken en opnieuw beginnen.
  Het verlies maar nemen, het is niet anders.
  Een leer voor de volgende keer.

 • funny girl

  Boeren verdienen 1,1 miljard door verkoop grondposities

 • bankivahoen

  Jouw naam past goed bij je reactie funny girl@ !

 • trekker123

  Ben benieuwd hoe ze die 1,1 miljard hebben berekend. Ben ook benieuwd hoeveel volgens dezelfde benadering de projectontwikkelaars verloren hebben. Zolang ze aangekochte grond niet voor beduidend minder dan ze hem hebben aangekocht zal het met het verlies nog wel meevallen. Anderzijds is het ook een kwestie van krokodillentranen.Iedereen wist dat het tij een keer zou keren en dat de bomen niet tot in de hemel groeiden maar je kunt gemeenten ook niet overal de schuld van geven. We kennen allemaal de commentaren op de gemeenten wanneer die langs de zijlijn wat toezien hoe projectontwikkelaars hun zakken vol steken met grond die ze de gemeenten voor de neus wegkapen. Het commentaar achteraf is altijd nogal makkelijk.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.