Home

Nieuws 7006 x bekeken 15 reacties

Geen besluit derogatie dit jaar

Brussel – Het nitraatcomité van de Europese Commissie neemt dit jaar geen besluit over een nieuwe derogatie voor Nederland. Omdat de huidige derogatie om meer mest uit te mogen rijden per 31 december 2013 af loopt, gaat Nederland zonder derogatie het nieuwe jaar in.

Dat meldt de Europese Commissie desgevraagd.  De volgende bijeenkomst van het nitraatcomité, dat in februari wordt gehouden, is de eerst volgende mogelijkheid om goedkeuring te krijgen voor het Nederlandse derogatieverzoek. In de praktijk heeft het niet direct grote gevolgen voor Nederland, omdat er in het begin van het jaar nog geen mest wordt uitgereden. Volgens Willem Bruil van het instituut Agrarisch Recht is het mogelijk dat de derogatie met terugwerkende kracht wordt ingevoerd per 1 januari. Daarnaast wordt pas aan het eind van het jaar gekeken hoeveel mest er per hectare is toegepast, waardoor een later besluit over de derogatie niet direct tot problemen hoeft te leiden. Wel kan geconstateerd worden dat de onderhandelingen moeizaam verlopen, aangezien er nog geen besluit is gevallen voordat de huidige derogatie afloopt. Bij de vorige derogatie werd in september een besluit genomen. Het ministerie ging er eerder vanuit dat er 19 december een besluit zou vallen.

Het ministerie van Economische Zaken zegt dat het overleg met Brussel over het Vijfde Actieprogramma Nitraatrichtlijn en de derogatie in een constructieve sfeer heeft  plaatsgevonden. "We wachten nu op het oordeel van de Europese Commissie.

Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft er alle vertrouwen in dat de door Nederland ingediende voorstellen adequaat zijn om de verdere verbetering van de grond- en oppervlaktewaterkwaliteit te waarborgen en de derogatie te verkrijgen", aldus een woordvoerder van het ministerie.

Frits van der Schans van CLM reageert dat het vervelend is dat Nederland nog geen goedkeuring heeft, omdat het wat onrust veroorzaakt. "Maar afwijzing van derogatie is van andere orde. Dat zou veel ingrijpender zijn, omdat er dan voor ongeveer 15 procent van alle mest geen plaatsingsruimte meer zou zijn. Dan zou het mestbeleid drastisch moeten worden aangepast."

Duitsland krijgt vanaf 2014 geen derogatie meer, omdat het land de doelen voor de Europese nitraatrichtlijn onvoldoende haalt. Ondanks meerdere verzoeken voor deelstaten wilde de Duitse regering  geen nieuw derogatieverzoek indienen, waardoor de Europese Commissie het ook niet heeft verleend.

Laatste reacties

 • koestal

  boeren moeten steeds maar weer geduld hebben met de trage besluitvorming in Brussel !

 • lverstappen

  Afschaffen die onzin. Derogatie is alleen maar ten gunsten van de rundvee sector, en ten lasten van de van de land en tuinbouw. Het word tijd dat dit recht getrokken word.

 • a.t.herwijnen

  Als derogatie niet doorgaat zou er voor 15 % mest geen plaats meer zijn. toch moeten we vertrouwen hebben in de ambtenaren. Raar dat boeren toch ongerust worden. De datum van 1 januari 2014 is toch al lang bekend. Mochten wij als boeren ook maar zo traag reageren!!!!!!!!

 • jrboer

  De gehele land en tuinbouw heeft baat bij de derogatie doordat er meer stikstof gebruikt mag worden dan zonder derogatie. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld melkveehouders meer grond ruilen met de akker- en tuinbouw maar is er ook meer ruimte voor mest waardoor ook de andere diersectoren meer ruimte hebben om hun mest af te zetten.
  Zonder derogatie een nog snellere verarming van onze landbouwgronden!

 • minasblunders1

  De 'spanning' wordt nog even opgevoerd....kan het straks weer worden verkocht als 'overwinning' en 'kijk eens hoe het ministerie zich inspant voor de sector'. Geloof me nu maar: we worden met z'n allen belazerd. Ongelooflijk dat volwassen mensen zich met dit soort onzin bezig houden.

 • farmer135

  nou iverstappen, zonder derogatie zou het veel meer kosten voor varkens- en kippenhouders om de mest af te voeren, want dan komt er ook veel meer rundveemest op de markt....

 • no-profile-image

  jelmarvz

  Dit alles betekend dus dat we geen mest regeling meer hebben? En vanaf 2014 mest mogen uitrijden ?

 • bankivahoen

  farmer135@,al komt er 10 keer zoveel rundveemest op de markt, het heeft geen enkele invloed op de afzetprijs van pluimveemest, wij hebben Dep Moerdijk opgericht dus je reactie klopt niet. De pluimveesector is van dat probleem af door diegene die destijds intekenden bij Dep. Ik krijg het gevoel dat dat jaloezie wekt bij andere sectoren!

 • wmeulemanjr1

  t 'ja, Europa heeft ons landje maar mooi in de houdgreep.

 • lverstappen

  De ruimte die melkveehouders krijgen door middel van derogatie gaat ten kosten van de ruimte die akker en tuinbouwers krijgen. De nitraat richtlijnen moeten op die manier toch gehaald worden. Dat deze onbalans in stand is gehouden is puur te danken aan de belachelijk grote melkvee lobby. Dat mest afzetten daardoor duurder wordt kan misschien wel zo zijn. Dat ik door de te grote, over producerende veehouderij sector straks te weinig ruimte overhoudt om fatsoenlijk groenten te kunnen produceren baart mij echter meer zorgen.

 • aardappelboer

  Precies, ik vind dat akkerbouwers en groentetelers dan ook meer ruimte moeten krijgen om te bemesten. Het is toch belachelijk dat de veehouderij 85 kg fosfaat mag aanvoeren en wij maar 55kg. Hetzelfde voor de stikstof, direct afschaffen die derogatie of voor iedereen dezelfde regels.

 • leo,s vriend

  @Aardappelboer, Lees je eerst eens in voordat je reageert.

 • wpg

  Geachte pieperteler. Bijna de enigste teelt die jaarrond is, is grasland. Derogatiebedrijven hebben daar in de toekomst 75% van hun areaal mee vol staan. Reken zelf maar uit hoelang piepers in de grond zitten. Mag der dan ook een beetje meer gereden worden???

 • Kriek

  Goedenavond, ik ondervind met bemesting uit graasdiermest een probleem. Je mag 250kgN erop rijden dan is toch het P205 plafond eerder bereikt is, dus kom ik nooit aan die 250kgN dat klopt toch niet met de derogatie.
  Of heb ik het mis.?

 • aardappelboer

  @wpg,gras jaarrond?? Laat me niet lachen.Volgens mij begint gras te groeien in het voorjaar gelijk met mijn zaden en piepers en stopt de grasgroei half oktober terwijl onze bieten nog groeien. Je moet geen onzin uitkramen.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.