Home

Nieuws 733 x bekeken

Franse coöperaties fuseren verder

Parijs – In de wereld van de landbouw- en voedingscoöperaties in Frankrijk hebben zich dit jaar 39 fusies en acquisities voorgedaan. ''De evolutie in de consolidatie van de coöperaties gaat dus nog altijd door,'' aldus voorzitter Philippe Mangin van de overkoepelende Coop de France.

Volgens Mangin willen coöperaties zich door de schaalvergroting beter aanpassen aan de eisen van de markten die steeds meer mondiaal werken. ''De concentratiegolf draagt bij aan het ontstaan van grote spelers op internationale en interregionale schaal.'' Volgens Coop de France staan inmiddels zeven Franse coöperaties in de lijst van de 20 grootste agrarische coops in Europa, waaronder het multidisciplinaire InVivo, suiker- en ethanolproducent Tereos, graanbedrijf Terrena en zuivelonderneming Sodiaal.

Mangin wijst er daarbij op dat de sectoren binnen de landbouw die het best gestructureerd zijn ook het beste blijken te functioneren. ''Kijk bijvoorbeeld naar de suiker met Tereos. De komst van een nieuwe grote speler in de zuivelsector, Agrial, en de versterking van de grootste zuivelcoöperatie Sodiaal zijn ook goed nieuws voor die sector. In tegenstelling daarmee zie je dat in de vleeswereld, met name pluimvee en varkens, de eerste catastrofes zich hebben aangediend. In die sector moeten de coöperaties ook inzien dat ze meer samen moeten werken.''

Coop de France gaat de agrarische coöperaties verder in het land bekend maken met een grote publiciteitscampagne. Die gaat drie jaar duren en mag 4,5 miljoen euro kosten. De koepel heeft zich verzekerd van de medewerking van 600 coöperaties uit de wereld van de land- en tuinbouw. De actie richt zich zowel op de media als op de politiek. Corr

Of registreer je om te kunnen reageren.