Home

Nieuws

Exportwaarde bloemen en planten 3 procent lager

Aalsmeer – De exportwaarde van Nederlandse bloemen en planten komt in 2013 naar schatting uit op 5,2 miljard euro, 3 procent lager dan het recordniveau dat vorig jaar is opgetekend. Dat meldt de brancheorganisatie HBAG.

Exporteurs en groothandelaren mikken voor 2014 weer op een stabilisatie tot lichte groei van de exportomzet. Tot en met november is de achterstand 4 procent. 'Naast de terughoudendheid bij consumenten door de economische situatie waren voor veel productgroepen de weersomstandigheden in 2013 niet gunstig. Dat heeft de vraag ook getemperd', verklaart HBAG. De vooruitzichten voor een kerstmaand zijn echter wel beter dan vorig jaar waardoor voor december een opleving wordt verwacht.
Door de vroege winter eind 2012 kromp de exportomzet in december vorig jaar nog met 14 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het belang van december voor de afzet is afgenomen en van extreem hoge prijzen is al jaren geen sprake meer. Bovendien is het risico van vraaguitval bij een vroege inval van de winter groot.
In de sierteelt is sprake van structurele krimp van de export naar Zuid-Europese landen als Italië, Spanje en Griekenland. Er zijn nog geen tekenen van verbetering, aldus HBAG. Exporteurs hopen wel op een omslag in Duitsland dat vorig jaar tot en met november een groei liet zien van 6 procent, die dit jaar weer ongedaan gemaakt werd. Duitsland koopt circa 30 procent van de Nederlandse exporten van bloemen en planten.
Het Verenigd Koninkrijk volgt met een aandeel van 15 procent op de tweede plaats. Vorig jaar kochten de Britten 8 procent meer, maar dit jaar lag de exportwaarde een procent lager. Ook de Franse markt staat onder druk. Rusland was in voorgaande jaren een belangrijke trekker van de export, maar hier is nu sprake van stabilisatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.