Home

Nieuws

'Einde coöperatie FromFarmers na beursgang'

Doetinchem – Als de beursgang van voeronderneming ForFarmers doorgaat dan zal de coöperatieve structuur van het bedrijf gaan verwateren. Verwachting is dat uiteindelijk geen sprake meer zal zijn van een coöperatie en de leden hun zeggenschap kwijtraken. Dit zeggen deskundigen.

Voor ForFarmers lijkt de weg open voor een beursgang. De ledenraad van de coöperatie FromFarmers ging vorige week hiermee akkoord, mits wordt voldaan aan enkele voorwaarden, waaronder borging zeggenschap. Ruud Galle, directeur Nationale Coöperatieve Raad voor land- en tuinbouw (NCR) verwacht dat door de beursgang leden hun zeggenschap juist verliezen. "Een beursgang betekent dat je fors afstand doet van het coöperatieve gedachtengoed. Je gaat als onderneming straks heel anders afrekenen. Je moet dan afrekenen met derden die voor rendement gaan op het ingebrachte vermogen. Derden kunnen morgen weer afscheid nemen", zegt Galle. Volgens de directeur zijn de boeren bij een beursgang de dupe. Galle: "Bij een coöperatie is de boer het doel. Bij een private onderneming is de boer een middel om winst te maken voor derden. De kans is heel wezenlijk dat dit het einde betekent van de coöperatie."

Ook volgens beursanalist Richard Withagen van SNS Securities neemt de zeggenschap van coöperatieleden heel geleidelijk aan af. "Dat is inherent aan een aandelenstructuur. Natuurlijk zal de coöperatie langzaam verdwijnen", zegt hij. Maar hij benadrukt tegelijk dat de leden het zelf in handen hebben. Zolang die de aandelen niet verkopen aan derden, blijven zij de grootste aandeelhouder. Dit is ook steevast het antwoord van coöperatievoorzitter Jan Eggink van FromFarmers: "De leden hebben het zelf in de hand hoe het gaat met het zeggenschap."

Coöperatiedeskundige Onno van Bekkum van CO-OP Champions twijfelt sterk of de coöperatie een meerderheidsbelang houdt in de onderneming ForFarmers. Volgens hem zullen langzaam coöperatieleden hun certificaten omzetten in aandelen en deze gaan verkopen. Van Bekkum: "Ervaring in het buitenland leert dat dat hooguit één generatie duurt. Een coöperatie die naar de beurs gaat overleeft niet langer dan 25 jaar." Nu is de coöperatie eigenaar van de onderneming. Op den duur verwatert dat, verwacht Van Bekkum. "Na verloop van tijd gaan de leden cashen. Ieder lid besluit individueel, van een coöperatie is dus geen sprake. Dit nog los van het feit dat veel beursgenoteerde ondernemingen eens in de vijf à tien jaar een overnamebod krijgen. Bij een mooi bod kan het direct afgelopen zijn met de coöperatie, alle beschermingsconstructies ten spijt", aldus Van Bekkum.

Of registreer je om te kunnen reageren.