Home

Nieuws 742 x bekeken

Economie VS groeit sterker dan gedacht

Washington - De Amerikaanse economie is in het derde kwartaal met 4,1 procent gegroeid op jaarbasis. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Handel vrijdag bekend in een derde raming.

Het is de sterkste groei sinds het vierde kwartaal van 2011. In een tweede raming op 5 december werd nog een groei van 3,6 procent gemeld. Volgens het ministerie is de bijstelling onder meer te danken aan hogere consumentenbestedingen en bedrijfsinvesteringen dan eerder werd voorzien.

Economen gingen er in doorsnee vanuit dat de plus van 3,6 procent zou worden gehandhaafd. Het is de tweede opwaartse herziening. Eind november werd op basis van een eerste schatting een groei van 2,8 procent gerapporteerd.

Het ministerie maakte tegelijkertijd bekend dat de consumentenbestedingen in het derde kwartaal met 2 procent stegen. Ook dat cijfer is een verhoging ten opzichte van de raming op 5 december, toen de stijging werd geschat op 1,4 procent. De bestedingen van consumenten zijn goed voor circa 70 procent van de Amerikaanse economie.

Economen van JPMorgan Chase en Barclays verhoogden onlangs hun prognoses voor de economische groei in het vierde kwartaal. JPMorgan gaat uit van 2 procent, waar eerder 1,5 procent werd voorzien. Barclays schroefde de raming op van 2 naar 2,3 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.