Home

Nieuws 2 reacties

Oekraïne kiest voor handelsverdrag Rusland

Kiev – Oekraïne en Rusland hebben de route uitgestippeld naar een vrijhandelsverdrag. Daarmee sluit Oekraïne eenzelfde verdrag met de EU uit. Dat heeft de Oekraïense premier Mykola Azarov bekendgemaakt. Rusland verlaagt de gasprijs voor Oekraïne met een derde en verstrekt een lening van 15 miljard dollar (11 miljard euro).

Eerder zag de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj plots af van het ondertekenen van een associatieverdrag met de EU dat had moeten leiden tot meer samenwerking en vrijhandel. Na straatprotesten zei Janoekovitsj bereid te zijn weer te onderhandelen mits de EU met miljarden over de brug komt. De EU zette de onderhandelingen daarna op 'hold'. Rusland noemde een verdrag met de EU 'suïcidaal' en zei dat een dergelijk verdrag gunstige afspraken met Rusland uitsluit.
Landbouwminister Mykola Prysiazjnioek maakte bekend dat het verdrag met de EU voorziet in te kleine exportquota en te hoge importtarieven. Hij beklaagde zich over het feit dat de EU een voordelig importquotum biedt voor 800.000 ton mais, terwijl Oekraïne jaarlijks 20 miljoen ton kan exporteren. De minister benadrukt het belang van China, dat in ruil voor vaste levering van mais een miljardenlening verstrekte.
Rusland bood in ruil voor het afzien van ondertekening van het verdrag toetreding tot een douane-unie van Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan aan. De landen zijn momenteel goed voor 60 procent van de exporten van Oekraïne. Tevens biedt Rusland gesubsidieerde gasprijzen, Oekraïne heeft een hoge openstaande gasschuld met Rusland, en een zachte lening van circa 15 miljard dollar.
Volgens het verdrag tussen de EU en Oekraïne zou de EU kaas, wijn en olijfolie zonder importheffingen kunnen leveren. Oekraïne zou tevens circa 87 procent van zijn tarieflijnen liberaliseren. Andersom kreeg Oekraïne een uitgebreid importquotum voor graan en de belofte van de EU 80 procent van zijn tarieflijnen te liberaliseren.

Laatste reacties

  • agratax2

    Moskou koopt Oekraine en wij laten het gebeuren. Over en tijdje kunnen we de straat om te plijten voor betere omstandigheden in dat land en vragen w eons af 'Hoe we invloed kunnen uitoefenen op het beleid, als west Oekraine zich aan de kant geschoven voelt'. Nee wij zien liever de beer in onze achtertuin met alle bijbehorende angst scenario's dan nu even door de zureappel heen bijten en West Europa als gesprekspartner voor Moskou op de kaart te zetten. Moskou weet dat het altijd al gelijk had 'West Europa doet heel flink, maar is geen echt machtsprobleem. Europa maakt zich drukker over Homo rechten en milieu aktivisten en bovenal de Handel van dag tot dag dan dat ze hun nek uitsteken om echt invloed op het wereld toneel te krijgen. We hebben ons via Gasleidingen en miljarden investeringen van Russiche bedrijven in onze economie tot vazal gemaakt van de grote Bruine Beer. Dankbaar duister geld aannemen, als het een fiets betrof heette het heling, nu geld is heet het slim ondernemerschap.

  • gjcamps

    Agratax, volgens mij heeft de EU al zijn handen vol aan zuid en oost europese lidstaten zoals bijvoorbeeld Griekenland.... Kijk naar de geschiedenis en leer daaruit dat het onmogelijk is heel Europa met verschillende culturen onder 1 bestuur (Brussel) te plaatsen. Rusland hoort nu eenmaal bij Ukraine en omgekeerd. Respecteer dit en werk allemaal eens slim samen ipv haantjes gedrag tussen politici.

Of registreer je om te kunnen reageren.