Home

Nieuws 12 reacties

EU heroverweegt herkomstetikettering vlees

Brussel - De Europese Commissie werkt aan nieuwe voorstellen voor herkomstetikettering voor vlees. In de laatste vergadering van het beheerscomité presenteerde de commissie voorstellen voor herkomstetikettering, maar deze werden afgewezen. Dat meldt het Productschap Vee en vlees.

Volgens Frans van Dongen, vertegenwoordiger van de Nederlandse vleessector in Brussel komt de Commissie nu waarschijnlijk met een voorstel waarbij alleen het land wordt vermeld waar het dier is gehouden vanaf een gewicht van 25 kilo. Daarmee zal het voor de varkenshouderij erop neerkomen dat alleen wordt vermeld waar het dier is gemest.

De voorstellen voor herkomstetikettering gaan gelden voor varkensvlees, geiten en schapenvlees. Voor trimmings en gehakt gaan uitzonderingen gelden. Voor rundvlees kent de EU al een systeem van herkomstvermelding.

In de voorstellen die de EU vorige maand presenteerde was er sprake van vermelding van het land van herkomst en van houden. Daarbij wilde de EU voor varkens en schapen/geiten een minimale termijn van vier maanden hanteren voor het houden van de dieren die dan zou kunnen worden vermeld op het etiket.
Dat idee werd niet geaccepteerd door een gekwalificeerde meerderheid van de lidstaten. Een aantal lidstaten vond de termijn van vier maanden te lang, anderen juist te kort. De Commissie bracht haar voorstellen niet in stemming, maar trok ze terug en ontwikkelt nu nieuwe voorstellen die mogelijk deze week nog in stemming worden gebracht.

Onder de EU-lidstaten is er vraag naar herkomstetikettering onder invloed van het sentiment onder consumenten om vooral binnenlandse producten te kopen. Nederland heeft als grote exporteur van vlees en dieren geen baat bij die herkomstetikettering. Het kan nadelig uitwerken voor de export en de prijsvorming.

Laatste reacties

 • Heijdravleesvee

  Laatste zin van dit artikel: 'Het kan nadelig uitwerken voor de export en de prijsvorming'.

  Voor een land dat 25 mijl voor de muziek uitloopt qua dierenwelzijn, controles en handhaving van EU regels inclusief de Nederlandse dop, kan vermelding van het land van herkomst toch nooit nadeling zijn???

  Kan iemand mij dat uitleggen???

 • Marc van der Lee

  @Heydra vleesvee, landen die Nederlands vlees met alle waarborgen erbij, importeren,doen dat vanwege de prijs, kwaliteit en betrouwbaarheid. Ze lopen daar in hun communicatie naar de consument meestal niet mee te koop omdat die gevoelsmatig meer heeft met vlees uit eigen land. We kunnen dus de beste wel zijn, maar dat wil niet zeggen dat iedereen dat verder vertelt. Zeker omdat er ook landen zijn waar de binnenlandse veehouders daar niet op zitten te wachten.

  Marc van der Lee
  Vion

 • schoenmakers1

  omdat geen bijna geen enkele consument in nederland en al helemaal niet in de rest van Europa geintreseerd is in dierwelzijn, controles en handhaving van de onzinnige eu regels

 • Elevage

  alsof er hier in Nederland wel wordt gekeken naar afkomst.........

 • Ishtar

  Natuurlijk is de vee-industrie in Nederland tegen transparantie, labeling etc.
  Immers het doel is bulk anoniem kg vlees en het doel is niet transparant voedsel voor de mens.
  Boeren laten zich weerderom in de maling nemen door marketing prietpraat van VION.

 • jordi 1455

  @Ishtar jij lult weer eens in de lucht, maar ja dat verwacht je wel van een vega.

 • Ishtar

  @jordi, tja heb je vion al gevraagd waar het meer als 900 miljoen euro verlies aan boeren geld is gebleven in 2012?
  Vast niet.
  Krijg je hetzelfde marketing prietpraat als tegen transparantie qua labeling......
  Wie kan er nu tegen transparantie zijn?
  Juist........

 • jordi 1455

  @isthar jij zoekt achter elke boom een vijand, vion is bij jou al bij voorbaat schuldig. overigens liegt en bedriegt wakker dier alles bij elkaar maar daar hoor ik jou niet over, met twee maten meten noemen we dat.

 • jordi 1455

  Overigens is een deel van die 900 miljoen al weer boven water.

 • Ishtar

  @jordi, verbazingwekkend is het wel, boeren leiders doen niet wat ze doen moeten, en kunnen niet besturen.
  En anderen krijgen de schuld.....
  Je kan simpelweg niet tegen transparantie in de keten of van een product zijn.
  Als je die gedachte of wens wel hebt, zegt alles over de laatste 30 jaar qua boer en hun belangenbehartiger is.

 • Mozes

  Ishtar, nergens is de veehouderij zo transparant als in Nederland. We weten precies welk voer, van welke leverancier, welke medicijnen en van welke dierenarts dit afkomstig is. Nergens is dit zo transparant als in Nederland.
  Het probleem met herkomstetikettering is dat daardoor de verkoop beïnvloed wordt door nationalistische sentimenten die haaks staan op kwaliteit, betrouwbaarheid en dierwelzijn.

 • Ishtar

  @mozes, je kan niet tegen herkomst etikettering zijn.
  Met geen enkel argument zou men tegen moeten of kunnen zijn.
  Ik zou er zeker iets langer over na denken, waarom tegen transparantie voor een consument?

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.