Home

Nieuws 673 x bekeken 1 reactie

EU-akkoord over 'dumping' werknemers

Brussel – De oude EU-lidstaten en later toegetreden lidstaten uit Oost-Europa hebben een akkoord gesloten over het tegengaan van 'sociale dumping' van werknemers. Minister van sociale zaken Lodewijk Asscher prees het akkoord dat volgens hem een belangrijke stap in de goede richting.

De wetgeving die is overeen gekomen betreft betere naleving van de detacheringsrichtlijn die regelt dat werknemers tijdelijk naar een ander EU-land kunnen worden uitgezonden. Het recht wordt volgens Asscher ondergraven door malafide uitzendbureaus die mensen permanent in West-Europa laten werken tegen arbeidscondities die dichter bij Oost-Europa liggen. De meeste Oost-Europese werknemers in Nederland zijn actief in de land- en tuinbouw, logistiek en bouw.

Eén reactie

  • agratax2

    Deze regels hebben vermoedelijk tot doel om arbeidsmigratie minder aantrekkelijk te maken. Voor de werkgever zou het kunnen betekenen, duurder personeel en dus te hoge kosten. Het eind resultaat kan op termijn zijn het vertrek van de arbeid intensieve productie naar de goedkope arbeid. Dan hebben we in het Westen geen arbeidsmigranten meer maar ook geen inkomen. Daarmee is de oneerlijke concurrentie op de arbeidsmarkt verdwenen, maar de werkloosheid is niet verminderd. De armoede hier zal daarmee niet verminderen.

Of registreer je om te kunnen reageren.