Home

Nieuws 2 reactieslaatste update:16 dec 2013

Dijksma steunt komst bijenmakelaar

Den Haag - Het gaat niet goed met de bijen en om daar verandering in te brengen, steunt staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) de komst van een bijenmakelaar.

De bijenmakelaar moet onder meer de kennis van imkers vergroten.

Hij gaat ervoor zorgen dat wetenschappelijke kennis over bijengezondheid bij trainers van cursussen voor imkeropleidingen komt. Ook probeert de makelaar voor elkaar te krijgen dat er in het groene onderwijs in lessen meer aandacht wordt besteed aan bijen, meldt Dijksma de Tweede Kamer.

De bewindsvrouw is bereid de komende drie jaar de helft van de kosten te betalen (tot hooguit 300.000 euro) van de bijenmakelaar. "Bijen zijn onmisbaar in onze natuur, voor de bestuiving van onze gewassen en voor de voedselproductie. Samen kunnen we iets betekenen om de bijensterfte een halt toe te roepen'', aldus Dijksma.

Eerder staken vertegenwoordigers van zo'n 25 organisaties de koppen bijeen voor een gezamenlijk actieprogramma om de bijensterfte aan te pakken. Dijksma geeft de komende vier jaar in totaal 600.000 euro voor onderzoek daarnaar.

Laatste reacties

  • Wim Toornstra

    Het gaat ook niet goed met de pluimveehouders maar deze laat ze verrekken.

  • farmerbn

    Het zal ons benieuwen wat die makelaar als oplossing heeft. Bijensterfte lag toch aan gaucho en cruiser of speelt er totaal iets anders en was het verbod op die twee eerdergenoemde producten overbodig? Straks blijkt dat de bijen gewoon te slecht zijn gevoerd (in de winter) of is er een ziekte. Als er iets schort aan het management van de imkers dan is een excuus naar de landbouwers op z'n plaats!

Of registreer je om te kunnen reageren.