Home

Nieuws 1899 x bekeken 3 reacties

Dijksma houdt voet bij stuk bij plan ingrepenbesluit

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw gaat in 2018 evalueren of er significant minder keizersneden worden toegepast in de vleesveehouderij.

Wanneer dat niet het geval is, overweegt ze een fokverbod voor sommige rassen waar veel keizersneden worden toegepast. Dat blijkt tijdens een debat in de Tweede Kamer over dierenwelzijn. Dijksma denkt niet dat keizersneden bij vleesvee helemaal voorkomen kunnen worden.

VVD-Kamerlid Helma Lodders vroeg de staatssecretaris om geen verbod in te stellen, omdat hiermee de vleesveehouderij dreigt te verdwijnen naar buurlanden waar het minder goed gesteld is het dierenwelzijn. Dijksma zegt dat de sector volop bezig is met de problematiek van de vele keizersneden en dat ze in 2018 gaat evalueren. De LTO-vakgroep vleesveehouderij is tevreden met de toezegging van de staatssecretaris, al wijst de vakgroep er wel op dat een generatie fokken 5,5 jaar kost, waardoor mogelijk meer tijd nodig is om effect van de maatregelen te zien.
Ook een verzoek van Lodders om het koudmerken van melkvee langer toe te staan werd niet gehonoreerd. Dijksma zegt de 10 procent veehouders die dit nog gebruikt ruimte te willen geven. "Die zit in de periode tot 2016. Dit  geeft ze tijd om hun werkwijze aan te passen", aldus Dijksma. Ook over het couperen van biggen waren Dijksma en Lodders het niet eens. Lodders wil dat er geen definitief verbod komt op het couperen, omdat dit volgens haar niet haalbaar is. Dijksma zegt dat ze daar wel naar toe wil, omdat in  de Verklaring van Dalfsen is opgenomen dat ze de sector daar naar toe wil.  Maar het noemen van een datum, zoals PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken wil, wil Dijksma ook nog niet. Van Dekken wil ook een verbod op het onthoornen van melkvee en geiten op termijn. Dijksma geeft aan dat er gewerkt wordt aan het uitfaseren van deze werkwijze.

Laatste reacties

  • M. Sonsbeek

    Ik krijg hoorns van dekken

  • Mozes

    Als je hoorns krijgt van dekken is het beter om celibatair te zijn.

  • harm.p22

    triest? of teleurstellend... ik kan niet kiezen..

Of registreer je om te kunnen reageren.