Home

Nieuws 2223 x bekeken 12 reacties

Dijksma: geen kans op hogere mestnorm

Den Haag - Staatssecretaris Sharon Dijksma ziet geen mogelijkheden voor soepeler mestnormen voor dierlijke mest vanwege mineralentekorten. Dat zegt zij in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens SGP'er Elbert Dijkgraaf is de afname van ruw eiwit, mineralen en sporenelementen in graskuilen te wijten aan opeenvolgende aanscherpingen van de mestnormen. Dijksma betoogt dat het al voor de inwerkingtreding van het gebruiksnormenstelsel in 2006 gebruikelijk was voor rundveehouders om kunstmest en mineralensupplementen aan te voeren. Bovendien staat een hogere norm voor dierlijke mest op gespannen voet met milieudoelen.

Laatste reacties

 • alco1

  Zelfs als er bewijs wordt geleverd dat er verschraling optreed, doet men daar niets mee. Het wordt tijd om die verantwoordelijken uit hun functie te ontheffen.

 • Zuperboer

  De verantwoordelijke is in dit geval een zetbaasje/zetbazinnetje van het linkse ambtenarenbestand. M.a.w. op basis gezond boerenverstand valt hier niets te halen totdat blijkt dat het falikant mis is, maar dan zijn we een decennium verder.

 • cornelis 22

  Ik begin me langzamerhand kapot te ergeren aan deze mevrouw.

 • koestal

  nu al fosfaattekort bij koeien ,lijkt op melkziekte,dit is dierenkwelling door de overheid veroorzaakt

 • wmeulemanjr1

  Als elke agrar. een hoop personeel aan het werk had dan was er wel een ander mestbeleid.

 • wmeulemanjr1

  Voor sommige mensen zou 'schraler' voedsel niet verkeerd zijn, voor melkkoeien is dat anders.

 • minasblunders1

  De verantwoordelijke is niet een zetbaasje van het linkse ambtenarenbestand, maar van de ZLTO. ZLTO heeft deze bezopen mestwetten erdoor gedrukt bij het ministerie, waardoor we nu al 16 jaar te maken hebben met (een) mestwet(ten) die intensieve bedrijven enorm bevoordeeld en extensieve veehouderijen en akkerbouwers steeds verder afknijpt. Noch ZLTO, noch de ambtenaartjes, noch de 2e kamerleden hebben enig benul van het verschil tussen anorganische of organische mineralen als aanvoerpost. Onverantwoord om dergelijke mensen beleid te laten maken!

 • Jaap39

  Toch uitrookbeleid??

 • Mtstermors1

  Wat worden intensieve bedrijven toch bevoordeelt

 • alco1

  Laten we het zo zeggen Mtstermors. De extensieven hebben nadeel.
  In principe worden we zoals nu de mestwet is gedwongen om intensief te zijn, hoge producties per koe te halen en weidegang is helemaal uit den boze.

 • appie19979

  We moeten Henny Swinkels van de Jan van Drie groep maar in de hand nemen. In Den Haag doen ze alles wat hij zegt!

 • mbm

  Goed, we hebben Dijksma het voordeel van de twijfel gegeven, maar we moeten het onder ogen zien. Deze linkse staatssecretaris laat zich niet leiden door de feiten (een steeds nijpender fosfaatgebrek) maar door de politieke wil om de mestnormen voor dierlijke mest steeds aan te scherpen. Achtergrond: minder vee in Nederland. In Amsterdam komt een installatie om uit urine fosfaten te winnen vanwege wereldwijde tekort aan fosfaat. Wie snapt het nog?

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.