Home

Nieuws 2 reacties

Eerste Kamer gaat mestwet nog dit jaar behandelen

Den Haag – De Eerste Kamer wil het wetsvoorstel voor de nieuwe mestwet op 16 of 17 december behandelen. Dat laat de vaste Kamercommissie voor Economische Zaken van de Eerste Kamer weten.

Wanneer staatssecretaris Sharon Dijksma die data niet aanwezig kan zijn, wordt behandeling verschoven naar 14 januari, waardoor de wet niet per 1 januari van kracht kan worden. Dijksma stuurde dinsdag nog een brief naar de Eerste Kamer waarin ze met klem vroeg om de nieuwe mestwet nog dit jaar te behandelen.
De nieuwe mestwet, gericht op verplichte mestverwerking hangt samen met het bestaande gebruiksnormenstelsel, dat per kalenderjaar werkt. Daarom kan de introductie van de mestverwerkingsplicht niet anders dan per kalenderjaar gebeuren. Als de Eerste Kamer niet met de wet instemt voor 1 januari, wordt deze op zijn vroegst pas per 2015 van kracht.

"Het kabinet heeft herhaaldelijk aangegeven dat het de voorkeur geeft aan het op zo kort mogelijke termijn laten vervallen van de dierrechten. Stapeling van instrumenten, dierrechten en verplichte mestverwerking is onwenselijk maar dierrechten vervallen pas nadat dat verantwoord wordt geacht. In dat licht acht het kabinet het van groot belang dat het stelsel van verplichte mestverwerking op 1 januari 2014 in werking treedt. Zo kan ervaring met het nieuwe stelsel worden opgedaan in omstandigheden waarin het oude stelsel zonder meer van kracht is", schrijft Dijksma.

De Eerste Kamer kon een debat over de nieuwe mestwet nog niet inplannen, omdat de senatoren eerst antwoorden moeten krijgen op de schriftelijke vragen die ze gesteld hadden. Dit document heeft het ministerie vorige week naar de Kamer gestuurd. Het debat wordt nu dus naar verwachting op de laatste vergaderdag van de Eerste Kamer van het jaar gehouden.

Laatste reacties

  • alco1

    Net als het ganzenakkoord afblazen een tegenvaller is voor de boeren, is afstel van de mestwet enigszins beter voor de boeren.

  • aarthamstra1

    Economische zaken meer verstand van stront??? ,Of ontlopen ze juist stront zaken zoals het naar de beurs brengen van ABN ,door financieel oud directeur DSB ZALMPJE die niets wist , 400 miljoen kosten/bonussen
    voor de graaiers, die door economische zaken/kamer (ONZE VOLKSVERTEGENWOORDIGERS) in de watten word gelegd.
    Met als bij zaak miljarden minder opbrengst,

Of registreer je om te kunnen reageren.