Home

Nieuws 1150 x bekeken

Dijksma: NVWA controleert verbod nertsen wél

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) ontkent dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) naleving van het verbod op de pelsdierhouderij niet controleert. Naar aanleiding van inspecties wordt in elk geval één bedrijf mogelijk vervolgd. Dat schrijft Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer.

Eerder wist de SP te melden dat de NVWA met handhaving wacht totdat is gebleken dat het verbod ook voor de rechter standhoudt. Kamerlid Henk van Gerven zegt in het bezit te zijn van een e-mail van een gemeente waaruit dit blijkt.

Volgens Dijksma klopt dit niet. De NVWA voert op eigen initiatief inspecties uit en naar aanleiding van handhavingsverzoeken van bijvoorbeeld gemeenten. Tegen één bedrijf is proces-verbaal opgemaakt, omdat een geldige omgevingsvergunning op peildatum 15 januari 2013 ontbrak. Deze zaak ligt nu bij justitie, dat een besluit over vervolging moet nemen. Daarnaast wordt nog een ander nertsenbedrijf door de NVWA onderzocht. Over de aanleiding doet de staatssecretaris geen mededelingen.

Sinds het van kracht worden van het verbod op de pelsdierhouderij zijn uitbreidingen vanaf de peildatum niet langer toegestaan. Wel mogen ondernemers hun bedrijf verplaatsen, zolang het aantal dieren niet toeneemt. Gemeenten mogen hierop niet controleren, of handhaven. Tegelijkertijd zijn zij niet verplicht de NVWA op de hoogte te stellen van aanvragen voor vergunningen of vermoedens van overtredingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.