Home

Nieuws 2853 x bekeken 8 reacties

Cumela boos op Dijksma om subsidies

Nijkerk – Loonwerkersorganisatie Cumela heeft een boze brief geschreven naar staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw). De organisatie is boos omdat Dijksma komend jaar opnieuw gebruik maakt van de mogelijkheid om plattelandsgeld beschikbaar te stellen aan boeren voor investeringen in mestverwerkingsinstallaties en precisielandbouw.

Deze regeling is niet opengesteld voor loonwerkers. Volgens Cumela beïnvloedt Dijksma hiermee het economische afwegingsproces van boeren die kunnen kiezen tussen eigen mechanisatie of loonwerk. "Met deze subsidie stimuleert u om voor het benutten van de genoemde apparatuur geen gebruik meer te maken van de loonwerker. Dat is een ernstige inbreuk op de normale, duurzame marktverhoudingen", schrijft directeur van Cumela Jan Maris in de brief.

De organisatie schrijft dat het standpunt van de staatssecretaris haaks staat op een toezegging die ze eerder deed naar Cumela, waarin werd gezegd dat POP- en GLB-subsidies in de toekomst geen concurrentieverstorend effect mogen hebben.
Cumela roept Dijksma op de regeling aan te passen, zodat er geen marktverstorende effecten meer kunnen optreden.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  iedere subsidie heeft een marktverstorend effect, helemaal afschaffen dus

 • kuiken007

  cumela heeft het liefst strenge regels die veel geld kosten!!
  zodat ze zelf de zakken kunnen vullen ten koste van de veehouders!!

 • Soms

  Je slaat de spijker op de kop kuiken007. Cumela zat ook achter de rijbewijsplicht en kentekening voor trekkers. Ook juichten ze indertijd de verplichting van mestinjectie toe. 'Dure machines? Voor ons geen probleem. De meerkosten kun je toch gewoon doorberekenen aan de boeren.' Zo praten ze bij Cumela over hun klanten!

 • trekker123

  Politici denken graag dat ze met subsidies de wereld kunnen verbeteren. Hef gewoon wat minder belasting en laat iedereen het lekker zelf uitzoeken in plaats van onzinnige investeringen te doen omdat er subsidie op zit. Niet dat mestverwerking en precisielandbouw persé onzinnig zijn maar waarom moet dat zonodig met belastinggeld worden betaald? Zijn immers beiden inmiddels ingeburgerde technieken dus dat moet ook gewoon uit de markt betaald kunenn worden.

 • lepercheron 46

  Helemaal met SOM eens, Cumela moet niet zeuren.

 • deer123

  wat zeuren die loonwerkers altijd, ze moeten gewoon doen waar we ze voor inhuren voor een lage prijs .

 • Koos

  De POP subsidies worden betaald van geld wat afgeroomd is van onze bedrijfstoeslagen dan is het niet meer dan logisch dat ze uitsluitend door de agrariërs benut kunnen worden en niet door loonwerkers.

 • df

  Er word niet geinversteerd om de subsidie op te strijken.
  Die dat wel doet, komt zichzelf vroeg of laat tegen.
  Cumela moet beseffen dat de loonwerker een dienstverlenend bedrijf is.
  Cumela moet niet op de stoel van de agrarier willen zitten.
  Gun de agrarier de subsidie !!!
  Cumela zet in op de samenwerking !!!
  Zoek het in transportmogelijkheden of iets dergelijks.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.