Home

Nieuws 538 x bekeken

Claas boekt 'overtuigende' cijfers in jubileumjaar

Harsewinkel - Claas sluit het honderdste jaar van zijn bestaan af met door het concern als 'overtuigend' gekenmerkte cijfers.

De omzet van de mechanisatiefabrikant uit Harsewinkel in Westfalen nam ten opzichte van 2012 met ruim 11 procent toe naar 3,82 miljard euro. De winst voor belasting daarentegen daalde met ruim 6 procent naar 295 miljoen euro.

De oorzaak is niet dat er op de producten minder werd verdiend, maar omdat het resultaat vorig jaar hoger uitpakte door eenmalige winst op de verkoop van een bedrijfsonderdeel. Het daarvoor geschoonde resultaat voor belasting en financieringskosten ('ebit') bereikte met 325 miljoen euro bovendien een nieuw hoogtepunt. De cijfers moeten worden gezien tegen de achtergrond van de goede inkomenssituatie van de landbouw in 2012/13. Het marktvolume op de kernmarkten Duitsland en Frankrijk nam tegenstelling tot dat van West-Europa als geheel toe. Positief ontwikkelden zich voorts ook de markten in Midden-Europa, VS en Canada. "Claas is in veel segmenten sneller gegroeid dan de markt en kon daardoor de marktaandelen vergroten", stelt het concern vast.

Voor het komende jaar zijn de verwachtingen van Claas eerder wat terughoudender, hoewel niet negatief. "De producentenprijzen in de landbouw zijn licht dalend, maar stabiliseren zich momenteel op een relatief hoog niveau. Dit resulteert in een voortgezet positieve inkomensprognose bij onze afnemers. Boeren en loonwerkers hebben de middelen om te investeren in nieuwe techniek", zo redeneert de 100-jarige fabrikant. Voor de omzet voorziet Claas uitgaande daarvan een stabiele tot licht stijgende ontwikkeling met groeipotentie vooral in het tractorsegment.

Of registreer je om te kunnen reageren.