Home

Nieuws 1313 x bekeken 1 reactie

Bijna 10 miljoen GLB-gelden naar dierenwelzijn

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) stelt komend jaar 9,5 miljoen euro aan Europees geld beschikbaar voor het bevorderen van dierenwelzijn. De vleeskuikenhouderij krijgt hierbij voorrang, zo schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer.

EU-lidstaten mogen volgens artikel 68 van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) onbenutte subsidies besteden aan specifieke maatregelen gericht op innovatie en duurzaamheid. Voor Nederland gaat het in 2014 om 34,5 miljoen euro. Bijna 10 miljoen hiervan wordt besteed aan een investeringsregeling voor dierenwelzijn.

Als minimumeis voor ondersteuning geldt dat de investeringen tenminste moeten voldoen aan de voorwaarden van het Beter Levenkeurmerk (één ster). Omdat de vleeskuikenhouderij volgens Dijksma nog achterligt op dit gebied, krijgen ondernemers uit deze sector voorrang bij subsidie-aanvragen.

Daarnaast steekt Dijksma 5 miljoen in mestverwerkingsinstallaties, 12,3 miljoen in precisielandbouw en bewaarplaatsen, 1,1 miljoen in een vaarvergoeding en tenslotte 6,5 miljoen in de brede weersverzekering. Een aantal bestaande regelingen wordt stopgezet. Dit betreft onder meer de investeringsregeling voor duurzame stallen en de steun voor duurzame kalvervloeren. Ook aan de maatregel voor diervriendelijk produceren komt een einde.

Eén reactie

  • schoenmakers1

    dat geld had beter gebruikt kunnen worden voor het begrotingstekort te dichten, kom toch altijd bij dezelfde personen, zoals alle eenmalige subsidies met zijn vele regeltjes

Of registreer je om te kunnen reageren.