Home

Nieuws 5602 x bekeken 13 reacties

Alterra: ploegverbod voor helft graslanden

Wageningen – Voor bijna de helft van het Nederlandse graslandareaal zou onder het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) een ploeg- en omzetverbod moeten gelden. Dat schrijft Alterra in een advies aan het kabinet.

Het GLB schrijft voor dat elk agrarisch bedrijf met blijvend grasland binnen Natura 2000-gebieden dit areaal niet mag ploegen. Tevens hebben lidstaten de mogelijkheid daarbuiten kwetsbare gebieden aan te wijzen, waarvoor een ploeg- en omzetverbod dient te gelden gelden. Als het aan Alterra ligt, moet straks 46 procent van het areaal grasland op die manier worden beschermd.

Het Wageningse onderzoeksinstituut gaat ook in op de invulling van de andere vergroeningsmaatregelen. Zo adviseren de auteurs van het rapport om éénjarige stikstofbindende gewassen, vanggewassen en snelgroeiend hout met korte omlooptijd niet op te nemen in de ecologische focusgebieden. Onder meer meerjarige braak, opgaande landschapselementen, poelen en bufferstroken zouden daar wel toe gerekend kunnen worden.

Onlangs stuurde staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) een brief met de nationale invulling van het nieuwe GLB naar de Tweede Kamer. Daar wordt woensdag over gedebatteerd. Het GLB wordt op 1 januari volgend jaar van kracht, uitgezonderd het stelsel voor directe betalingen en vergroening; dat gaat een jaar later in.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  was het niet Dijksma zelf die bij de verkoop in het voorjaar van bossen door staatbosbeheer opperde dat dit door boeren voor de vergroeningseisen gebruikt kon worden, of is dit ook weer een moedwillige leugen van de staatssecretaris

 • info36

  Ploegverbod? Wat een onzin.

 • hrkanger

  Gewoon geen subsidies innen. Zit je ook nergens mee ben er al jaren tegen. Sterksten blijven over en dat zijn niet de knoeiers.
  Zit ook in zon gebied bloed je bedrijf gewoon dood na 8 jaar ploeteren voor een mileu vergunning. Stilstand is achteruitgang.

 • Trot

  goed idee alla brinkman: schoon milieu, maar niks te eten zonder wat geteeld is volgens onze eisen, maar wel volgens eisen daar geldend. lang leven de natuur

 • gjcamps

  Weer steun aan de melkveehouders, grasland blijft grasland, geen alternatief minder potentiele kopers. Krijgen eigenaren nu planschade vergoedingen ipv bedrijfstoeslag?

 • acschouten

  Is de Klik melding van tafel dan verzinnen ze het wel op deze manier maar ik had van Alterra wel een beter advies verwacht. Met omzetten hoort daar ook spitten bij. Of dat dan zo mileu vriendelijk is kwa brandstof is de vraag.

 • jordi 1455

  Of de melkveehouders er blij mee zijn durf ik niet te zeggen, aangezien met het ploeg verbod grasland vernieuwing en maisteelt wordt bemoeilijkt.

 • farmerbn

  In Frankrijk is het al jaren zo. Je wist dat dit eraan zat te komen,dus de meeste landbouwers zullen wel weinig hectares blijvend grasland hebben aangemeld bij de meitelling/premie-aanvraag. Als het niet bekend was bij het grote publiek dan heeft de voorlichting gefaald of expres informatie achtergehouden (foei LTO).

 • info36

  Nogmaals : wat een onzin!

 • jordi 1455

  Eigenlijk moet de agrarische sector zich verenigen en samen strijden tegen de linkse tirannie.

 • landboer

  Geldt toch zeker alleen binnen natura 2000 gebieden of gaat nederland weer extra moeilijk doen door zgn kwetsbare gebieden aan te wijzen waar het ook niet mag. Dacht dat vruchtwisseling heel goed was maar dat word zo onmogelijk gemaakt,dat Alterra dit adviseert kan ik niet begrijpen

 • cornelis 22

  Uit Wageningen komt vandaag de dag steeds meer onzin eerst alterra maar eens onderploegen.

 • vink

  En de boer, hij ploegde (niet meer) voort...

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.