Home

Nieuws 437 x bekeken

ADM houdt focus op buitenlandse overnames

Minneapolis – Archer Daniels Midland (ADM) blijft na de afgeketste overname van het Australische GrainCorp gericht op buitenlandse expansie. Dat heeft bestuursvoorzitter Patricia Woertz bekendgemaakt.

Het brede agriconcern investeert volgend jaar 1,4 miljard dollar, en daarvan zal het meeste buiten de VS worden weggezet.
Onlangs maakte de Australische minister van financiën Joe Hockey bekend niet akkoord te gaan met de geplande overname van GrainCorp door ADM. De overname zou ingaan tegen nationale belangen. Voor ADM kwam de stap als een klap. Het bedrijf verzekerde zich van 3,1 miljard dollar aan financiering voor de overname van GrainCorp, de laatste grote graanhandelsonderneming in Australië die te koop is.
Om vertrouwen in het beursgenoteerde bedrijf terug te winnen, verhoogt ADM het dividend met 26 procent tot 24 dollarcent per aandeel. Historisch keert het bedrijf uit de staat Minnesota 20 tot 25 procent van de winst als dividend uit maar Woertz wil in de toekomst dividenden van 25 tot 30 procent van de winst. ADM gaat tevens voor meer dan 700 miljoen dollar aan eigen aandelen terug inkopen.
Woertz zegt "vertrouwensvol en enthousiast" te zijn over de perspectieven volgend jaar. De divisie die cacao verhandelt en deels verwerkt, staat nog altijd in de verkoop. Het lijkt voor de hand liggend dat ADM opnieuw een partij zoekt in de internationale graanhandel. De onderneming wil namelijk minder afhankelijk zijn van de VS, een belangrijke kwetsbaarheid, en zoekt groei daarom in Azië en dan vooral China.
In Azië zijn er diverse kandidaten voor overnames, zoals Wilmar en Noble uit respectievelijk Singapore en Hongkong. De bedrijven zijn beursgenoteerd en in die zin te koop. Tegelijk geldt dat de ondernemingen uitblinken in de handel maar buiten palmolieplantages relatief weinig graanproductie in eigen hand hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.