Home

Nieuws 4495 x bekeken 7 reacties

Zorg over nieuwe resistentie in veehouderij

Lelystad - Een nieuwe vorm van antibioticaresistentie in de veehouderij dient zich aan. In onder andere Duitsland zijn bij varkens en pluimvee E.coli- en salmonella-bacteriën gevonden, die bestand zijn tegen Carbapenems.

Het gaat om antibiotica die worden beschouwd als de laatste redmiddelen bij ernstige microbiële besmettingen in ziekenhuizen. Resistente ESBL-bacteriën en MRSA-bacteriën kunnen nog met Carbapenems worden bestreden.

Utrechts hoogleraar en microbiolooog Dik Mevius van het Centraal Veterinair instituut heeft vorige week op twee openbare bijeenkomsten zijn zorg uitgesproken over de carbapenemase-producerende bacteriën.

De vorm van resistentie waar het hier om gaat is eenvoudig uitwisselbaar tussen verschillende soorten bacteriën. In wetenschappelijke publicaties in maart 2012 en oktober dit jaar meldden onderzoekers van het Duitse Bundesinstitut für Risikobewertung de vondst van resistente E.coli op een varkensbedrijf en resistente Salmonella Enterica op twee vleesvarkensbedrijven en op een vleeskuikenbedrijf. Mevius zegt dat hij zorg heeft dat de carbapenemases in de voedselketen terechtkomen.

Het is nog onduidelijk hoe de antibioticaresistentie in de veehouderij is terechtgekomen. De betrokken antibiotica zijn in de veehouderij niet toegestaan. In een van de beschreven gevallen was er sprake van een humane riooloverstort in de nabijheid van een bedrijf. Het is mogelijk dat de resistentie in de veehouderij letterlijk vanuit het riool is komen aanwaaien. Mevius stelt de - onbeantwoorde - vraag wat er met een veestapel in Nederland moet gebeuren, als daarin de resistentie wordt gevonden.

"Er is geen wettelijke basis om maatregelen te nemen, als we het vinden", zegt Mevius. "Daar moeten we goed over nadenken. Laten we het gebeuren, of doen we er wat aan?"

Arts-microbioloog Jan Kluytmans, hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam,  heeft op de website Foodlog eerder al zijn zorg geuit over carbapenemases. "Als carbapenemases in de voedselketen komen vinden wij dat een catastrofe", zegt hij. Het probleem  van resistentie in de gezondheidszorg doet zich nu vooral voor door resistentie in mensen. In India en Pakistan is de resistentie omvangrijk mede door het onzorgvuldig medicijngebruik en onhygiënische omstandigheden. "Dat is vragen om problemen, die ook onze kant op komen", zegt Kluytmans. Hij vreest dat er eerst een calamiteit nodig is, voor er maatregelen getroffen worden.

In Nederlandse ziekenhuizen zijn volgens de jongste Nethmap-rapportage de meeste gevallen van carbapenem-resistente te verklaren door behandeling in buitenlandse ziekenhuizen. De grote Klebsiella-uitbraak in het Maasstad-ziekenhuis betrof ook een carbapenem-resistente bacterie.

Laatste reacties

 • agratax2

  Moeten we ons niet eens gaan richten op veevoer dat besmet is met residuen van allerlei bestrijdingsmiddelen en door 'eenzijdige' bemesting vermoedelijk een uit balans zijnde elementen huishouding heeft. Misschien veroorzaken bestrijdingsmiddelen in de plantaardige productie wel mede de resistentie van microorganismen.

 • agro1

  #1 dream on

 • koestal

  riooloverstorten moeten gezuiverde of ongezuiverde water ook weer kwijt op het opppervlaktewater,daarin zitten ook resistente bacterien van zorginstellingen en ziekenhuizen,als je dan een koe uit een sloot laat drinken heb je mogelijk een probleem,waterschappen zeggen wel dat hun afvalwater schoon is,maar bacterien zie je niet,bij hevige regenval moeten ze alles open zetten om de grote hoeveelheid water kwijt te raken

 • Jan van het Zand

  Zo zie je maar weer, al die goeien komen van Ajax.

 • joohoo

  Het slachten van vee in de wachttijd is natuurlijk uit den boze. Maar het afvoeren van dieren voordat de kuur is afgemaakt is ook niet van deze tijd. Misschien is hier een verplichte wachttijd in acht nemen ook beter.Melkveehouders die antibioticamelk aan de kalveren voeren gebeurt nog heel veel.

 • Mozes

  @joohoo, waar heb je het over? Het gaat hier om resistentie tegen een antibioticum dat nog nooit in de veehouderij in gebruikt. Het komt vanuit de humane gezondheidszorg bij de landbouw terecht doordat men de rioolafvoer niet in orde heeft. Tevens moeten wij er rekening mee houden dat het mogelijk niet alleen bij de veehouderij terecht komt maar ook in de tuinbouw via beregening uit oppervlaktewater. Ook de EHEC besmetting ging via groente en niet via veehouderijproducten.

 • joohoo

  Mozes je hebt gelijk . Maar als ik een kuur krijg van de huisarts,krijg ik een middel dat in de jaren 80 volop werd gebruikt in de veehouderij. Ik voer veel kalveren aan maar nooit van een verzamelplaats.Maar je kunt schiphol niet afsluiten .Alhoewel als ik zie wat er uit een vliegtuig rolt aan zieke mensen ,Een kalververzamelplaats was direct geruimt en voorgoed gesloten.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.