Home

Nieuws

Yara koopt producent watersensoren

Oslo - Kunstmestconcern Yara International neemt de Duitse producent van watersensoren ZIM Plant Technology over. De overname is volgens Egil Hogna, hoofd productontwikkeling van Yara, een strategische stap richting de precisielandbouw en volgt in dat opzicht het voorbeeld van belangrijke gewasbeschermingsmiddelenconcerns.

Het middelgrote ZIM Plant Technology is met name gericht op irrigatiesystemen met een hoge precisiegraad en helpt volgens Yara bedrijven in akkerbouw en tuinbouw opbrengsten verhogen, kwaliteit verbeteren en waterefficiëntie te vergroten. Hogna zet dat Yara de Duitse software voor het precies toedienen van water wil combineren met de kennis van Yara over het aanwenden van poeders en vloeibare kunstmest.
Door de kennis te bundelen zou het groeipotentieel van beiden toenemen. De overname past ook in de 'Creating Impact'- strategie die het Noorse bedrijf eerder formuleerde. De strategie komt erop neer dat Yara boeren wil helpen omgaan met dreigende schaarste aan belangrijke middelen, zoals brandstof en water. Het is een nieuwe aanpak die verder gaat dan het produceren en verkopen van stikstofkunstmest, waarin Yara wereldmarktleider is.
Wereldwijd wordt de beschikbaarheid van zoet water een groot probleem. De landbouw consumeert momenteel zo'n 70 procent van het gebruikte zoet water wereldwijd. Als huidige trends doorzetten ontstaan in 2030 voor de landbouw tekorten aan water. ZIM zegt de hoeveelheid water die moet worden toegediend tot 20 procent te kunnen terugbrengen.
Yara wil dus toe naar meer geïntegreerde toepassingen. Het is een trend die eerder leidde tot de overname van een bedrijf met klimatologische kennis door Monsanto, een producent van zaaigoed en gewasbeschermingsmiddelen, en de samenwerking tussen trekkerbouwer John Deere en een concurrent van Monsanto, DuPont Pioneer.
De deal zal naar verwachting 1 januari 2014 afgerond zijn. In augustus kocht Yara de Braziliaanse kunstmestdivisie van Bunge voor 560 miljoen euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.