Home

Nieuws 1 reactie

Wereldwijde interesse in hoogwaterboerderij

Deventer - In de uiterwaarden van de IJssel bij Deventer is vrijdag een zogenoemde hoogwaterboerderij geopend. Dit biologisch-dynamische bedrijf staat buitendijks en gaat meehelpen om de stad droog te houden bij hoge waterstanden. Uit de hele wereld is belangstelling voor deze nieuwe manier van bescherming tegen overstromingen, zegt Rijkswaterstaat.

De hoogwaterboerderij maakt deel uit van het rijksprogramma Ruimte voor de Rivier. Rijkswaterstaat legt overal nevengeulen en overstromingsgebieden aan, die in tijden van hoogwater kunnen vollopen, aangezien de rivierdijken niet eindeloos opgehoogd en versterkt kunnen worden. China, de Verenigde Staten, Mexico en Polen zijn landen die al zijn komen kijken naar dit Nederlandse waterbeheer.

De hoogwaterboerderij staat op een terp. Op het melkveebedrijf lopen ruim 100 dieren, die van het vroege voorjaar tot het late najaar de uiterwaarden 'maaien' door te grazen. In de winter beheert de boerin het gebied. In uiterwaarden moet de begroeiing kort blijven om het stromende water niet te blokkeren. Doordat de rivier meer ruimte krijgt in de uiterwaarden, daalt de waterstand met ongeveer 10 centimeter. Tot nu toe overstroomden de lage kades in Deventer altijd heel snel.

De hoogwaterboerderij is "het moderne antwoord op klimaatverandering", zeggen de initiatiefnemers. Het project was vorige maand onderwerp in het Climate Reality Project van de Amerikaanse oud-vicepresident Al Gore.

Eén reactie

  • agratax2

    Dit is toch niets nieuws onder zon of het moet de naam zijn 'Hoogwaterboerderij' eeuwen geleden hete dit 'terp boerderij'. Dan zijn er in tropische gebieden ontelbare paalwoningen. Waarom al deze mensen nu naar Deventer reizen om deze oude wijn in zijn nieuwe vat te bekijken?

Of registreer je om te kunnen reageren.