Home

Nieuws 2 reacties

Weekers gaat verhoging dieselaccijns evalueren

Den Haag - De verhoging van de accijnzen op diesel zal na een half jaar worden geëvalueerd. Dat heeft staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) beloofd bij de behandeling van zijn Belastingplan in de Tweede Kamer.

Oppositiepartijen als PVV, CDA en SP maken zich grote zorgen over de accijnsverhoging per 1 januari. Die leidt er volgens hen toe dat burgers en vooral transportbedrijven massaal over de grens gaan tanken. Dat leidt vervolgens weer tot minder opbrengst dan geraamd voor de schatkist en tot verlies aan werkgelegenheid bij vooral pomphouders, maar ook andere bedrijven in de grensstreek.

Weekers schat dat de accijnsverhoging op diesel en lpg 230 miljoen euro oplevert, maar erkent dat elke belastingverhoging ook leidt tot een 'weglekeffect'. Volgens hem zijn er nog wel mogelijkheden voor pomphouders om de dieselprijzen toch onder die in Duitsland te houden.

Weekers sprak begrip uit voor de zorgen van ondernemers in de grensstreek en stelde voor om de 'vinger aan de pols'' te houden de komende tijd. Maar hij zei erbij dat de meeste schommelingen in accijnsopbrengsten niet komen door weglekeffecten, maar simpelweg door de economische stand van zaken.

Laatste reacties

  • gjcamps

    Ik woon aan de grens, de diesel is in Duitsland nu al enkele dagen per week goedkoper.

  • gbscheev1

    De duitse landbauw kruigt rUch vergutung op de diesel

Of registreer je om te kunnen reageren.