Home

Nieuws 16 reacties

'Wakker dier legt verbanden die niet zonder meer te leggen zijn'

Den Haag- Wakker Dier legt één op één relaties tussen variabelen over diergezondheid en stalklimaat die niet zonder meer zo te leggen zijn.

Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw in reactie op Kamervragen van PvdA-Kamerleden Tjeerd van Dekken en Sjoera Dikkers. De Kamerleden stelden vragen naar aanleiding van een document van Wakker Dier, waarin de organisatie meldt dat door overmatige aanwezigheid van mest en ammoniak in stallen jaarlijks meer dan twee miljoen varkens longontsteking of kreupelheid hebben en tot 50 procent van de varkens in stallen ademhalingsproblemen hebben. 335 miljoen (64 procent) van de kippen krijgen pootontstekingen en vrijwel alle vleeskuikens hebben irritaties of ontstekingen aan ogen of luchtwegen, meldt Wakker Dier.
Dijksma zegt dat Wakker Dier deze cijfers uit verschillende onderzoeken heeft gehaald. "Er worden één op één relaties gelegd tussen variabelen die niet zonder meer zo te leggen zijn. Genoemde aandoeningen komen voor op veehouderijen maar hebben verschillende oorzaken waaronder mogelijk een suboptimaal stalklimaat", aldus Dijksma.

Ze zegt dat het primair de verantwoordelijkheid van de veehouder is om te zorgen voor een gezond stalklimaat. Dijksma wijst erop dat een gezond stalklimaat voor zowel de gezondheid van de ondernemer en zijn medewerkers als voor het vee van belang is. Dijksma wil daarom niet ingaan op het verzoek van Van Dekken en Dikkers om maatregelen te nemen om de gezondheidsschade bij dieren door overmatige aanwezigheid van mest in stallen te verminderen.  Dijksma wijst erop dat er in dierwelzijns- en milieuregelgeving al diverse eisen zijn op het gebied van stalklimaat.

Laatste reacties

 • wvb

  niet echt wakker(dier)

 • gjh

  het hangt van leugens aan elkaar, wat zal het volgende leugen zijn?

 • slatan

  Misschien wordt Sharon hier nog wijs van.

 • jordi 1455

  Dijksma zou vast een flinke som geld van wakker dier hebben ontvangen, zelfs de WUR trok eens aan de bel dat wakker dier de feiten een keer verdraaide.

 • Albertpluimvee

  Je zou elke dag dat gezever aan moeten horen van WD en Milieudefensie. Kunnen we hier beter een paradijs maken . Dan hoeft niemand meer te werken!
  Och ja wie houdt de boel dan schoon? WD en Milieudefensie en de kamerleden en de graaiers bij de banken

 • flyinghollander

  Moet je voor de lol de reacties daar eens lezen. Heb je tegen mening word je geblokkeerd en bel je op waarom, krijg je te horen omdat je tegen hun bent. Maar ja... de agrariers belangenbehartigers en afnemers zouden misschien ook wat meer verklaring van wat we doen naar buiten kunnen brengen, burger staat steeds verder weg van dit proces.

 • Jan van het Zand

  Van wakker dier daar ligt nu de staatssecretaris wakker van.

 • b.brink1

  Wij als Laboratorium voor Pluimvee onderzoeken jaarlijks tussen 60-70 duizend kuikens. In zéér sporadische gevallen zien wij irritaties van de oogslijmvliezen. Blijkbaar doen wij het onderzoek niet goed, of zou het zo kunnen zijn dat WD de boel manipuleert.

 • Jaap39

  Wakker Dier zou het % zieke mensen in steden en flats eens moeten onderzoeken. 10 tegen 1 dat dat beroerdere cijfers brengt dan de zorgvuldige agrarische dierensector in Nederland.

 • zwarte raaf

  Zullen die twee PvdA-kamerleden nu wakker geworden zijn. Ze staan toch aap met hun non probleem

 • Elevage

  dus 2 PVDA leden gaan actie ondernemen wanneer WK iets beweert............zitten ze er nou als volksvertegenwoordigers of als leden van WD??

 • df

  Wakker dier is een èènzijdige belangengroepering.
  Zij streven een doel na waar ze zelf niet inkomensafhankelijk van zijn.
  Dit in tegenstelling tot agrariers en verwerkende industrie.
  Daar wordt men gedwongen voortdurend te kijken of verbeteringen
  wel rendabel te maken zijn.

 • koestal

  ze roepen maar wat in het wilde weg !,zonder gedegen kennis en ervaring.

 • m.en.mh.miedema

  Ik krijg steeds meer waardering voor Sharon Dijksma, ze laat zich gelukkig niet zo maar iets op de mouw spelden maar handelt aardig nuchter.

 • alco1

  Dijksma moet gewoon doen wat ze moet doen. Niet ingaan op loze kreten. Ze zou daarmee openlijk door de mand vallen. Maar schone schijn bedriegt ook wel eens.

 • Mozes

  @miedema #14, dat ben ik met u eens.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.